Verwilderde katten

Last van verwilderde katten? Laat ons u helpen!

België kent twee soorten wilde katten: er is de beschermde Europese wilde kat en de verwilderde huiskat die weggelopen is van thuis of uitgezet werd. De twee worden weleens verward met elkaar, maar het is vooral de verwilderde huiskat die overlast veroorzaakt in onze huizen of tuinen. Wij hanteren een preventieve en diervriendelijke aanpak om het kattenprobleem aan te pakken.

Als u last hebt van verwilderde katten of zwerfkatten, neem dan GRATIS contact op via 0800/96 900.

 

Verwilderde huiskat

Het gebeurt vaak dat verwilderde katten of zwerfkatten overlast bezorgen rondom ons huis. Ze verscheuren afvalzakken op zoek naar eten, vallen onze huisdieren lastig en zorgen voor de aanwezigheid van ander ongedierte (vb. vlooien). Het zijn hoofdzakelijk huiskatten die weggelopen of uitgezet zijn (=zwerfkatten). Hun nakomelingen worden in het wild geboren en leven in groepen tot wel 25 katten (=verwilderde katten). Ze passen zich aan om in 'het wild' te leven en zijn steeds op zoek naar voedsel of een schuilplaats, die ze dan vaak aangeboden krijgen. Dit is fout, op deze manier werken wij het probleem in de hand. Het creëert onhygiënische en onveilige situaties. De katten kunnen ziekten, vlooien en mijten overdragen.

verwilderde katten verjagen, zwerfkatten vangen, zwerkatten verjagen, verwilderde katten vangen, verwilderde katten bestrijden, wilde katten vangen, wilde katten verjagen, wilde katten bestrijden, europese wilde kat, wildlife control

Het beste is om de kat te vangen en deze naar het asiel te brengen of beroep te doen op een professionele bestrijdingsfirma die deze taak voor u uitvoert. In het asiel zal de kat behandeld worden tegen parasieten en ziekten, gesteriliseerd en gevoederd worden en afhankelijk van de stad, opnieuw uitgezet worden (verwilderde katten) of een thuis krijgen (zwerfkatten). De steden proberen op deze manier het wilde kattenprobleem in te perken.

Europese wilde kat

Sinds eind 2012 werkt de Europese wilde kat  aan een kleine opmars in België, voor het eerst in 150 jaar werd er opnieuw een wilde kat gespot op Vlaamse bodem. Door veranderingen in de biotoop, ontbossing en lintbebouwing was de wilde kat volledig verdwenen uit Vlaanderen. Nu de wilde kat een beschermde diersoort is, nemen de aantallen langzaam terug toe. Herstel van de biotopen en herbebossing zorgt ervoor dat er terug wilde katten gezien worden in de licht heuvelachtige gebieden van Zuid-Limburg en de natuurlijke bossen van de Ardennen.

verwilderde katten verjagen, zwerfkatten vangen, zwerkatten verjagen, verwilderde katten vangen, verwilderde katten bestrijden, wilde katten vangen, wilde katten verjagen, wilde katten bestrijden, europese wilde kat, wildlife control

De wilde kat valt gemakkelijk te verwarren met enkele huiskatten zoals bv. de Cyperse kat. De belangrijkste uiterlijke verschillen zijn haar forse bouw en de staart. De staart van de wilde kat is veel dikker, bevat drie zwarte ringen en eindigt in een dikke zwarte punt. De vacht van de wilde kat is langer en dikker, op de rug loopt er een dikke zwarte streep van schouder tot staartbeen en haar neus is vleeskleurig.

De wilde kat vormt geen bedreiging voor ons: ze is vooral 's nachts actief, leeft in dichte bossen, is schuw van aard en niet uit op huisvuil of een nestplaats in onze woningen.

Verwilderde katten vangen of verjagen

Wanneer u beslist het kattenprobleem aan te pakken, doe dan beroep op een professioneel bedrijf met ervaring. Een verwilderde kat benadert u namelijk best niet zelf, ze zal uithalen en kan stevig bijten. Hierbij bestaat het risico dat u een besmettelijke ziekte, mijten of vlooien overkrijgt. Vertrouw op onze ervaren wildlife-experten en contacteer ons voor een vrijblijvende offerte omtrent het vangen of verjagen van verwilderde katten.

Als u last hebt van verwilderde katten of zwerfkatten, neem dan GRATIS contact op via 0800/96 900.