Bedwantsen bestrijden

Heeft u last van bedwantsen? Wij helpen u de bedwantsen bestrijden!

Bedwantsen zijn vervelende bedpartners en ze zijn steeds talrijker aanwezig. Wereldwijd is er een toename van meldingen rond bedwantsen; op de metro in NY, in hotels, in restaurants of bibliotheken, ... Ze liften ongezien mee met onze bagage en kledij, doen zich te goed aan ons bloed wanneer we slapen en planten zich razendsnel voort waardoor we snel met een plaag van bedwantsen te maken hebben. Bedwantsen bestrijden is erg moeilijk, de bloedzuigers zijn vreselijk hardnekkig. Er wordt dan ook aangeraden onmiddellijk een professionele ongediertebestrijder te raadplegen.

Herbekijk onze reportage over vervelende bedwantsen voor Terzake hier.

Heeft u een probleem met bedwantsen? Bel gratis 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte omtrent bedwantsen bestrijden.

 

Wat zijn bedwantsen?

De gewone bedwants, wetenschappelijk de Cimex lectularius genoemd, is een stekend en kruipend insect dat behoort dat de halfvleugeligen, waartoe ook de bladluizen en cicaden behoren. De bedwants is seksueel tweevormig. Bij de vrouwtjes is het onderlijf ovaal en symmetrisch. Bij de mannetjes is het langwerpig en assymetrisch. Het zijn doorgaans nachtinsecten die zich overdag verschuilen.

Hoe zien bedwantsen eruit?

 • Het volwassen bedwantsenlichaam heeft een platte, ovale vorm, is ongeveer 0,5 tot 1cm groot en telt zes pootjes. Een volwassen bedwants heeft een roodbruine of zwartbruine kleur, deze wordt donkerder als de bedwants zich voedt.
   

  bedwantsen bestrijden en verdelgen

 • Bedwantsenlarven of 'nimfen' zijn ongeveer 1,5mm groot en transparant (wit), de nimf krijgt een roodachtige kleur wanneer ze zicht voedt, ook groeit ze na elke maaltijd.
 • Bedwantseneitjes zijn ongeveer 1mm groot, ze lijken wat op witte korreltjes die naast elkaar liggen en ontwikkelen zich na een tweetal weken.

De diertjes maken een ganse levenscyclus door:

De biologische cyclus bestaat uit volgende stadia: het ei, vijf nimf stadia en het volwassen stadium. De nimfen lijken op de volwassen exemplaren qua vorm en gewoontes. Ze verschillen van andere insecten, zoals de vlieg, omdat ze geen volledige gedaanteverwisseling kennen (hemimetabolen). Het vrouwtje legt ong. 200 tot 500 eieren gedurende haar leven en 5 tot 12 eieren per dag. De eitjes worden met een kleverige stof vastgeplakt aan het object waar ze op werden gelegd.

Een bedwantsenplaag herkennen

Het is vaak moeilijk om een bedwantsenplaag op te merken, de diertjes zijn namelijk actief als wij slapen. Vaak is het dan ook te laat wanneer wij ze op het spoor komen. De beste manier om na te gaan of je bedwantsen hebt, is in en rondom uw bed een controle doen: de naden van de matras, kussens, het beddengoed, tapijt, enz.. Bekijk of er in de muur scheurtjes of kloven zijn waar de bedwantsen zich kunnen verschuilen. Een bedwants laat ook heel wat uitwerpselen na, dit vormen kleine zwarte vlekjes. Op de matras waar de bedwants zich gevoed heeft, kan u soms bloedvlekjes vinden.

Waar verbergen bedwantsen zich het vaakst?

 • bed
 • kasten
 • textiel, kledij en tapijten
 • zetels

Bedwantsen sporen herkennen in bed

Leer hoe u bedwantsen kan herkennen en wat het verschil is met vlooien.


Het is ook belangrijk om te kijken of je niet gebeten bent. Een bedwantsenbeet is niet makkelijk te herkennen. Een bedwants vindt zijn slachtoffer door middel van uitgeademde CO² en lichaamswarmte. Doorgaans trekt het bultje of de zwelling na een tiental dagen terug weg, als dit niet het geval is, contacteer dan een dokter of vraag raad aan uw apotheker.

Lees meer over de steken en beten van bedwantsen.

Hoe komen bedwantsen uw huis binnen?

Het is meestal wij die de bedwantsen ons huis binnen brengen bij thuiskomst na een reis. Bedwantsen zijn lifters, ze hechten ze zich vast aan onze bagage, kledij of schoenen. Het gebeurt ook vaak dat ze eitjes leggen in onze spullen. Wij nemen de spullen nietsvermoedend mee naar huis en op deze manier verspreiden de bedwantsen zich dan doorheen onze woning.

Bedwantsen kunnen via spleten, kieren & gaten van bij de buren in uw woning of appartement binnendringen.

Hoe kan u zelf een plaag van bedwantsen voorkomen?

Vooraleer u leert hoe u bedwantsen kan voorkomen, is het belangrijk te weten waar een bedwantsenplaag vandaan komt en hoe die zich verspreidt doorheen uw huis en de wereld. Wanneer het gaat om bedwantsen, is het steeds beter te voorkomen, dan te genezen. Er zijn een aantal puntjes waar u op kunt letten bij het voorkomen van een bedwantsenplaag.

Lees hier onze tips over hoe u bedwantsen kan voorkomen.

Als u in een hotel verblijft en u denkt last te hebben van bedwantsen of u bent gebeten, verwittig dan onmiddellijk het hotelpersoneel en de hotelmanager. Er wordt aangeraden uw spullen op hoge temperatuur te laten wassen en een grondige controle te doen voor vertrek.

Bedwantsen bestrijden

Als er bedwantsen aangetroffen worden in een ruimte, is het belangrijk om snel actie te ondernemen. De diertjes planten zich razendsnel voort, dus in geen tijd evolueert het naar een ware bedwantsenplaag. Ze zijn ook erg hardnekkig, een volwassen bedwants kan enkele maanden zonder voedsel leven.

Indien u last heeft van bedwantsen in uw woning, belt u bij voorkeur een professionele ongediertebestrijder. Bedwantsen hebben door de jaren heen een sterke resistentie opgebouwd tegen verschillende insecticiden. Een bedwantsenplaag zelf bestrijden is dus erg moeilijk wegens een gebrek aan de juiste middelen en kennis. Vertrouw daarom op een professionele ongediertebestrijder die ervaring heeft met bedwantsen bestrijden. Wij onderzoeken de mate van de infestatie en werken daarna het bestrijdingsplan uit.

 

Lees hier meer gedetailleerde informatie over welke methoden er zijn om bedwantsen te bestrijden, welke doe-het-zelf middelen er bestaan en welke behandelingswijze wij verkiezen om de bedwantsen te bestrijden.

 

Heeft u last van bedwantsen? Bel gratis 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte rond bedwantsen bestrijden.