Bedwantsen bestrijden in de slaapkamer

Tot voor kort werden bedwantsen beschouwd als verleden tijd. Ze waren praktisch volledig uitgeroeid in onze moderne maatschappij en hun aanwezigheid werd steevast geassocieerd met een gebrek aan hygiëne. Sinds het midden van de vorige eeuw, kennen we echter een sterke heropleving van bedwantsen over de hele wereld.

Het gaat om bloedzuigende insecten die een sterke comeback maken en die ieder(e) huis, hotelkamer, jeugdherberg, studentenhuis, ziekenhuis, vrachtwagen, ... kunnen infecteren. Tot voor kort kenden heel wat mensen de bedwants niet maar door een veranderend reisgedrag, trends zoals couchsurfing en Airbnb en het oorlogstoerisme (WO I) zien we een vervijfvoudiging van de oproepen.

Wat mag ik zeker niet doen als ik de bedwantsen wil bestrijden?

Bedwantsen bestrijden in huis

Je mag vooral niet panikeren. Kledij, matras en meubels weggooien, zal het probleem niet oplossen. Het zal enkel bijdragen tot een verdere verspreiding van de bedwantsenplaag omdat die objecten de bedwantsen overal meenemen waar ze gaan. Men gebruikt ook best geen insecticiden die gewoon in de handel verkrijgbaar zijn, want die kunnen bovendien toxische effecten veroorzaken en een verdere verspreiding.

Zijn commerciële monitoringvallen efficiënt in het opsporen van bedwantsen?

Er zijn meerdere toestellen op de markt die de aanwezigheid van bedwantsen in een kamer monitoren. Sommige van die monitoringsystemen werken met een erkend feromoon of met een CO2 als lokmiddel. Tot op de dag van vandaag werd hun efficiënte erg weinig bewezen omdat de resultaten van het labo in werkelijkheid moeilijk te vergelijken vallen met een echte kamer. Er bestaan veel factoren die de aantrekkingskracht van de monitor kunnen verminderen of tegengaan. De aanwezigheid van een mens is voor bedwantsen een veel sterker lokmiddel dan om het even welk chemisch product.

Welke methodes bestaan er om bedwantsen te bestrijden?

Als men succesvol de bedwantsenplaag wil bestrijden, moeten de behandelingen uitgevoerd worden door een professionele firma. Die zal de beste methode kiezen op basis van de individuele eigenschappen van de plaag. Er bestaan drie effectieve bestrijdingsmethodes die best werken als ze in combinatie worden gebruikt. De sleutel tot succes bij een behandeling tegen bedwantsen is het bepalen van de graad en het bereik van de ongedierteplaag om vervolgens de schuilplaatsen te lokaliseren. Dit laatste gegeven vraagt om kennis en ervaring.

  • Mechanische methodes zijn gebaseerd op de fysieke eliminatie van de bedwantsen in alle ontwikkelingsstadia. Stofzuigen is de meest doeltreffende methode om de bedwantsen te bestrijden. Een kanttekening hierbij is dat de bedwantsen zich verstoppen in alle spleten en kieren waar de stofzuiger niet bij kan. Enkel deze methode toepassen, is onvoldoende.
  • Chemische methodes zijn gebaseerd op het gebruik van chemische insecticiden/biociden die de bedwantsen doden in geval van contact. Opdat het effect zou hebben, moeten de insecticiden aangebracht worden op de plaatsen waar de bedwantsen zich schuilhouden en dat is geen gemakkelijke taak. Vandaag de dag beschikken we over een zeer gelimiteerd aanbod aan insecticiden in Europa door de wettelijke beperkingen.
  • Fysische methodes zijn gebaseerd op behandelingen die extreme temperaturen gebruiken om eieren, nimfen en volwassen exemplaren te doden. Dat kan gebeuren door middel van warmte of koude. Onze heat treatment behandelingen zijn hierbij het meest doeltreffend gebleken om de bedwantsen te bestrijden.

bedwantsen bestrijden - spleet en kier

 

Bestaan er doeltreffende doe-het-zelf middelen om de bedwantsen te bestrijden?

Hoewel er een groot aantal doe-het-zelf middeltjes verkrijgbaar zijn in de handel om bedwantsen te bestrijden, raden wij sterk aan om een beroep te doen op een professionele ongediertebestrijder. Uit jarenlange ervaring en talloze klantenverhalen blijkt dat deze middelen in de meeste gevallen niet alle bedwantsen bestrijden en ze na een tijdje opnieuw opduiken.

Hittebehandeling of Heat Treatment tegen bedwantsen

Er zijn twee werkwijzen voor onze hittebehandeling. Enerzijds is er de volledige heat treatment van de kamer, anderzijds kan er gebruik gemaakt worden van heat treatment tenten in combinatie met een spleet- en kierbehandeling.

Bij mensen thuis maken wij vaak gebruik van de heat treatment tenten. Die werken zo dat wij gecontroleerd het meubilair en andere objecten kunnen opwarmen tot temperaturen boven de 55°-56° gedurende 24u. Wanneer 55° bereikt wordt, stolt het eiwit van de bedwantsen waardoor ze sterven. De temperatuur binnenin de tent kan voortdurend gemonitord worden vanop afstand. Terwijl de tenten opwarmen, voeren de ongediertebestrijders deze behandeling met biociden uit  in de besmette ruimtes. Deze behandeling wordt vaak toegepast bij mensen thuis omdat een tent slechts een aansluiting van 220V nodig heeft.

 De heat treatment waarbij de volledige kamer opgewarmd wordt, werkt volgens hetzelfde principe maar de hittemachine heeft een netaansluiting van 380V nodig, hiervoor wordt dan een groep voorzien.

Wat moet ik doen met lakens en ander textiel?

lakens en textiel besmet met bedwantsenTextiel wassen op een hoge temperatuur is een zeer efficiënte manier om de bedwantsen te bestrijden. Men raadt aan om de kleren te wassen op 55°-60° en ze vervolgens in de droogtrommel te drogen gedurende 30min. Kleren die je thuis niet kan wassen, breng je best naar de stomerij of het wassalon. U licht best de zaken in over de situatie. Textiel dat geen hoge temperaturen verdraagt, kan ingevroren worden (minimum -18°) gedurende minstens vier dagen.

Heeft u hulp nodig om de bedwantsen te bestrijden en wenst u een vrijblijvende offerte? Bel 0800/96 900 voor meer informatie.