Bedwantsenplaag herkennen

Bedwantsen zijn vervelende bedpartners en ze zijn steeds talrijker aanwezig omdat wij vaker reizen of gasten ontvangen. Ze liften ongezien mee met onze bagage en kledij, doen zich te goed aan ons bloed wanneer we slapen en planten zich in een schuilplaats voort waardoor de populatie meestal zeer groot is voor men ze opmerkt. Een bedwantsenplaag bestrijden is erg moeilijk, de beestjes zijn vreselijk hardnekkig. Er wordt dan ook aangeraden onmiddellijk een professionele ongediertebestrijder te raadplegen.

Een bedwantsenplaag herkennen

Heeft u bedwantsen in uw bed of slaapkamer?

De volgende vragen kunnen u mogelijk verderhelpen bij het bepalen of het wel degelijke bedwantsen zijn waarvan u last heeft.

 1. Bent u onlangs op reis geweest (of op hotel geslapen) en had u daar ook al last van insectenbeten of jeukende bultjes?
  1. 1. Stonden uw koffers op de grond of op een bagagerekje/hoger gelegen plaats?
 2. Heeft u onlangs (buitenlandse) gasten ontvangen die overnacht hebben bij u en bagage bij zich hadden?
 3. Heeft u een tweedehands meubel aangeschaft voor uw slaapkamer?
 4. Heeft u bedwantsen of rode/zwartbruine stipjes (bloedvlekjes) gezien op of rond uw matras/bed?

bedwantsenplaag bestrijden in spleten en kieren

Indien u onlangs op reis geweest bent of gasten met bagage ontvangen heeft, is de kans groot dat u of uw gasten bedwantsen meegenomen hebben die zich ontwikkelden tot een bedwantsenplaag. Als de koffer op de grond stond in de hotelkamer, kan de bedwants zich erin verstoppen, meereizen naar onze thuis en zich verspreiden doorheen de slaapkamer (of aangrenzende slaapkamers). Tegenwoordig gebeurt het ook dat we bedwantsen opmerken in vrachtwagens, boten, ... Als u slaapkamermeubilair tweedehands aangekocht heeft, is het mogelijk dat de bedwantsen zo uw woning binnengekomen zijn.

Bent u al zelf op onderzoek gegaan in de slaapkamer en heeft u rode/zwartbruine stipjes aangetroffen in of rond uw matras/bed? Dit zijn de uitwerpselen van de bedwantsen. Eitjes van bedwantsen zijn haast doorzichtig, minuscuul en diep verborgen in spleten, kieren, stopcontacten, enz.... Deze zal u minder snel aantreffen.

Andere mogelijke plaatsen waar bedwantsen zich verstoppen:

 • Bedframe
 • Stopcontacten
 • Tussen/achter plinten
 • Nachtkastjes & andere kasten
 • Hoofd van bed
 • Onder de vloerbedekking (check de hoeken)
 • In de naden van stoelen op de slaapkamer

uitwerpselen bedwantsen in bed

 

Zijn het beten van bedwantsen?

De bedwantsen voeden zich meestal 's nachts (tenzij u een routineus middagdutje doet) en worden aangetrokken door lichaamswarmte en uw uitgeademde CO²-uitstoot. Het is dus perfect mogelijk dat u gebeten bent, maar uw partner niet. Dit is hetzelfde principe als bij muggen. Het is ook zo dat iedereen een verschillende 'sensitiviteit' vertoont tegenover insectenbeten, de ene persoon reageert heviger dan de andere.

bedwantsen beten en steken

Kenmerkend voor de bedwantsenbeet is dat u niks gemerkt heeft terwijl u sliep, het zouden meestal groepjes van drie beten zijn die volgens een lijnvormig patroon liggen (uitzonderingen zijn steeds mogelijk). De eerste beet vertoont vaak de hevigste reactie, de 2de en 3de hebben afnemende reacties. De bedwantsenbeten kunnen overal op het lichaam voorkomen en slechts na een tijdje zichtbaar worden (later op de dag of enkele dagen later).

Als u recent bent overgeschakeld op een ander wasmiddel, wasverzachter, etc. of u kocht een nieuw soort kledingstuk in bv. wol, dan is het mogelijk dat uw huid reageert op een allergeen.

Twijfelt u tussen bedwantsen en vlooien?

Het verschil tussen bedwantsen en vlooien kan u makkelijk zien als u een exemplaar kan vangen, de onderstaande foto's zullen u mogelijk meer inzicht verschaffen:

Volwassen vlooien in huis bestrijdenVolwassen bedwantsen herkennen

nymfe van bedwantsen bestrijden

 

 

 

 
Op de eerste (linkse) foto ziet u een vlo, de vlo is 2 tot 3mm groot, zijdelings afgeplat met sterke, gespierde achterpoten gemaakt om te springen. Op de foto in het midden ziet u een volwassen bedwants die tot 0,8/1cm lang wordt en dorso-ventraal afgeplat is. Ze hebben ook geen springpoten. Rechts ziet u de nymf van de bedwants (nog niet volgroeid).

 • Tijdstip van activiteit
  De vlo is overdag ook actief en zal opspringen wanneer u passeert. De bedwants is vooral 's nachts actief (tenzij u routineus een middagdutje doet).
   
 • Plaats en uitzicht van de beet
  • Bent u over het volledige lichaam gebeten en lijken de beten enigszins gegroepeerd te liggen of in lijnvormig motief-> Bedwantsen
  • Bent u hoofdzakelijk op de (onder)benen of voeten gebeten en liggen de beten verspreid --> Vlooien
  • Bent u gebeten in huidplooien of op plaatsen waar de elastiek van kleding (kousen, slip) of broeksriem nauw aansluitend is --> Vlooien
 • Gastheer
  Vlooien vertonen op zich geen voorkeur voor een gastheer, ze bespringen wie voorbijkomt. Bedwantsen gaan af op CO² en lichaamswarmte en -geur en zullen vaker dezelfde gastheer kiezen.
   
 • Huisdieren
  Als u huisdieren heeft en zij zich de ganse dag krabben en onrustig zijn, is de kans groter dat het om vlooien gaat. Behandel uw huisdieren liefst preventief tegen vlooien, dit kan heel wat problemen besparen.
   
 • Uw matras/bedomgeving
  Bedwantsen laten duidelijke rode/zwartbruine sporen na in uw slaapkamer. Vlooien doen dit niet. Op onderstaande foto ziet u bedwantsen in de naden van de matras.

  sporen bedwantsenplaag herkennen

Een tip om vlooien te vangen:
Plaats een potje water met een aangestoken drijfkaars op de grond, een wit blad eronder leggen kan het effect versterken. Doe dit in ruimten waar je activiteit hebt waargenomen of waar het huisdier slaapt. Bedwantsen zullen hier niet op afkomen, vlooien normaal gezien wel.

Bedwantsen of vlooien bestrijden

Zijn het bedwantsen die u 's nachts lastigvallen in bed, dan wordt er aangeraden meteen professionele hulp te zoeken. Bedwantsen planten zich snel voort en zijn uiterst resistent. Ze kunnen worden bestreden met extreme hitte of kou of professionele biociden (niet te koop in de handel). Lees meer informatie over een bedwantsenplaag voorkomen of bestrijden.

Heeft u te maken met een vlooienplaag in huis, bespaar uzelf dan kopzorgen en vertrouw op onze expertise in professionele vlooienbestrijding.

Onze ervaren technieker komt langs, inspecteert alle risicoruimtes grondig, bepaalt met welk ongedierte u te maken heeft en kiest dan voor de adequate behandeling. Hij weet precies waar te zoeken, geeft tips en preventie-advies. Naargelang de ernst van de situatie doen we twee of meer behandelingen.

Bel 0800/96 900 voor meer informatie omtrent een doeltreffende vlooien- of bedwantsenbestrijding of vraag hier een gratis offerte aan.