Blauwe vleesvliegen bestrijden

De bekenste soort onder de vleesvliegen is de 'blauwe vleesvlieg', een stevig gebouwde bromvlieg die rondzoemt in onze huizen en ons hindert met zijn voortdurend kabaal. Ze is gedurende het hele jaar actief, maar vooral van april tot oktober. De blauwe vleesvlieg is vooral terug te vinden op rottend materiaal en kan daarom een gezondheidsrisico vormen voor ons.

Blauwe vleesvlieg: ontwikkeling en levenscyclus:

blauwe vleesvliegen bestrijden

  • De volwassen blauwe vleesvlieg is een stevig gebouwde vlieg van ong. 1cm lang en heeft een glanzende metaalblauwe kleur. Ze kan tot 35 dagen blijven leven. De blauwe vleesvlieg heeft ook een metaalgroene variant: de groene aasvlieg
  • Het vrouwtje legt haar eitjes op vlees (vaak aan de onderzijde), dode dieren, vleesresten, enz. Ze kan tot 600 eitjes per worp leggen. Bij een gematigde temperatuur (18°) komen de eitjes na 1 à 2 dagen uit.
  • De larven zijn witte maden met een smal vooreinde, haakvormige kaken en een stomp uiteinde. De made kan tot 18mm groeien. De larven voeden zich met het rottend vlees, daarna verlaten ze hun nest en gaan ze in de grond verpoppen.

Groene vleesvliegen

De groene vleesvlieg is familie van de blauwe. Ze kennen dezelfde bouw, cyclus en eigenschappen maar deze vlieg heeft een metaalgroene kleur. De groene vleesvlieg is berucht in veehouderijen waar haar larven zich te goed doen aan levend vee.

vliegen bestrijden: de groene vleesvlieg

Welke hinder veroorzaken vleesvliegen?

Wegens hun gewoonte om kadavers en rottend materiaal op te zoeken, kunnen de vliegen besmet zijn met allerhande ziektekiemen (tyfus, lepra en cholera) en die verspreiden. De vleesvliegen leggen ook hun eitjes in vlees, als er van dit vlees gegeten wordt, kan dat gezondheidsrisico's opleveren. De aanwezigheid van vleesvliegen binnenshuis kan wijzen op dode ratten, muizen of vogels.

De vleesvlieg kan echter ook nuttig zijn, ze 'ruimen' gestorven dieren op, aan de hand van hun aanwezigheid kan een tijdlijn opgesteld worden en bij patiënten met wonden kunnen ze slecht weefsel opruimen.

Hoe kan u vleesvliegen voorkomen?

Een goede hygiëne is in de meeste gevallen voldoende om de vleesvliegen buiten te houden.

  • Vlees en vleeswaren goed afgedekt bewaren;
  • Goed sluitende afvalbakken en niet te dicht bij uw huis plaatsen;
  • Afval regelmatig verwijderen en de afvalemmer regelmatig schoonmaken;
  • Dode dieren opruimen;
  • Vliegendeuren en -ramen of deurlinten plaatsen.

Blauwe vleesvliegen bestrijden

Een vliegenprobleem bestrijden begint bij het opsporen van de oorzaak van de plaag en die te verwijderen. De plek moet grondig gereinigd worden en vervolgens bekijken wij de verschillende mogelijkheden zoals een non-tox behandeling (electronic fly monitoring) of het plaatsen van een dispenser.

Last van vervelende blauwe vleesvliegen in huis? Contacteer ons GRATIS op 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte omtrent vliegen bestrijden.