Bonte knaagkever bestrijden

Last van bonte knaagkevers? Grijp snel in!

De aanwezigheid van de bonte knaagkever of ook wel de grote houtworm genoemd, kan ernstige schade betekenen voor uw woning. Een kever tast het aanwezige hout in uw huis aan. Dit kunnen de draag- of steunbalken zijn maar ook uw dakstructuur. Als u denkt last te hebben van deze houtworm in huis, neem dan onmiddellijk contact op met ons.

Hoe ziet de bonte knaagkever eruit?

Bonte knaagkever of grote houtworm (Xestobium Rufovillosum)

  • Een volwassen knaagkever is 6 tot 8mm lang
  • Donkerbruin met zeer fijne geel-roodachtige beharing op zijn schelschild
  • Het kopje zit half verborgen onder zijn halsschild

Waar ligt het verschil met de gewone houtworm?

Deze houtworm is groter en heeft geen rijen met putjes in zijn schild.

grote houtworm, bonte knaagkever, houtwormbestrijding, houtworm bestrijden, ongediertebestrijding

 

Houtworm in huis - Cyclus

Alle knaagkevers ondergaan een gedaanteverwisseling tijdens hun leven. Het vrouwtje legt 40 tot 60 eitjes in het hout die na ongeveer twee à acht weken uitkomen. De larve kan vervolgens drie tot zes jaar in het hout leven en vele tunnels boren. Het is de larve die de meeste schade aanricht. De larve ontpopt zich eind juli, wat dan ongeveer een maand duurt. Vervolgens ontstaat de volwassen knaagkever. De volledige ontwikkelingscyclus duurt een tiental maanden. Wanneer ze dan volwassen zijn, kunnen ze zich voortplanten in het hout.

Typisch kenmerken van de bonte knaagkever

  • De kever kan vliegen, maar loopt meestal de langere afstanden
  • De knaagkevers komen tijdens het voorjaar tevoorschijn uit het hout en zijn het meest actief op warme dagen.
  • Net zoals de gewone houtworm, maakt de knaagkever klopgeluiden wanneer ze over het hout lopen.
  • Vertoont een voorkeur voor vochtig loofhout, vooral eik, maar ook aangrenzend naaldhout
  • De uitvliegopeningen zijn rond tot 4 mm doorsnede
  • Vermits de infestatie zich vooral manifesteert ter hoogte van de balkkoppen, verhoogt dit het risico op stabiliteitsproblemen. De balkkoppen kunnen in die mate zijn aangetast dat balkkoprestauratie zich opdringt.

Net omdat deze grote houtworm een voorkeur vertoont voor vochtig hout, is hij vooral te vinden in vochtige gebouwen, of plaatsen waar schimmel en andere vochtproblemen zijn.

De bonte knaagkever of grote houtworm bestrijden

Ons ervaren bestrijdingsteam zal langskomen op een door u gekozen tijdstip om na te gaan van welk houtaantastend insect u last heeft. Vervolgens stellen we de grootte van de aantasting vast en kiezen we voor de correcte bestrijdingswijze. Dit kan door middel van verneveling zijn, of door injectie van het hout. Als het hout te veel beschadigd werd door de knaagkever, dan bestaat de mogelijkheid dat wij het aangetaste hout moeten vervangen.

Denkt u last te hebben van de grote houtworm? Contacteer ons snel op 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte omtrent houtworm bestrijden.