Oogstmijt in uw omgeving?

Oogstmijten, ook wel herfstmijten genoemd, leven op losse of zware vochtige kleigronden en leggen hun eitjes tussen de bodemdeeltjes. Voor de ontwikkeling van de eitjes is er bloed of weefselvocht nodig, de oogstmijten zuigen daarvoor bloed van kleine insecten en ander mijten. In de nazomer en de herfst gaan ze dan op zoek naar voedsel.

  • De volwassen oogstmijt heeft een oranjerode kleur en is ong. 0,3mm groot;
  • De larve of nimfe is eerder roodachtig van kleur;
  • Er leeft ongeveer 1 generatie oogstmijten per jaar.

Welke overlast veroorzaakt de oogstmijt?

De larven klimmen omhoog in het gras en op laaghangende struiken. Zodra een dier of mens langskomt, hechten de oogstmijten zich aan de gastheer of -vrouw vast. Ze bijten en zuigen bloed of weefselvocht. Ondertussen wordt een soort van enzyme ons lichaam 'ingespoten'. Als ze voldaan zijn, laten ze zich vallen en ontwikkelen ze zich tot nimfen, die dan uitgroeien tot volwassen oogstmijten.

Het is de beet van de larve en de enzyme die ons huidklachten bezorgt. Ze veroorzaken ernstige irritatie en jeuk. Er kan eventueel een infectie, korst of bultje ontstaan.  Wanneer we te veel gaan krabben aan de beet, is het mogelijk dat de huid afschilfert en er zich een kale plek vormt. De huidirritatie wordt trombidiose genoemd.

Hoe de oogstmijt weren?

  • Hou het gras en uw vegetatie kort
  • Grond verzuren
  • Wie een stevige boswandeling wil uitvoeren, waarbij hij of zij door struikgewas en hoog gras moet: draag aangepaste kledij zoals lange mouwen, lange broek, broek in de sokken, stevige wandelschoenen (geen sandalen).
  • U kan uw huisdier preventief laten inenten of een halsbandje dragen tegen vlooien, teken, enz.

Indien u gebeten wordt door een oogstmijt, kan het serieus jeuken. U kan terecht bij uw apotheker voor professionele raad en anti-jeukmiddelen. Als u een allergische reactie vertoont, de irritatie of jeuk uitgebreid is of blijft aanhouden, raadpleeg dan uw arts.