Probleem met schurftmijt?

De schurftmijt is een parasiet die schurft veroorzaakt. Ze leeft verborgen in onze huidplooien, of op onze handen, polsen, ellebogen, voeten en enkels. De schurftmijt is nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar kan heel wat irritatie veroorzaken.

Schurftmijt - Soorten mijten

Hoe krijg je schurft?

Schurft loop je meestal op door direct huidcontact met een schurftdrager, dit kan door handen schudden, aanraking of seksueel contact. Het is ook mogelijk om de schurftmijt te krijgen als je slaapt in een ongewassen aangetast bed of naast een schurftdrager en door het dragen van besmette kledij.

Welke overlast veroorzaakt de schurftmijt?

De schurftmijt is nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar kan heel wat irritatie veroorzaken. Ze graaft een 'gangetje' in onze huid (hoornlaag) waar ze haar eitjes in legt. Dit gangetje kan enkele milimeters tot 1cm lang zijn en is zichtbaar door een wit streepje op de huid. Er ontstaan ook rode bultjes als reactie op de schurftmijt. De aanwezigheid van de schurftmijt in de huid gaat gepaard met hevige jeuk.

Als u deze tekenen opmerkt of u ondervindt hevige irritatie door mijten, raadpleeg dan uw arts of apotheker voor professioneel advies.