Vogelmijt

De vogelmijt, leeft zoals de naam aangeeft, in de directe omgeving van vogels, bv. in kippenhokken of vogelnesten. Ze leven niet op de vogels, maar gebruiken hen als voornaamste voedselbron. De mijten zijn erg lichtschuw en houden zich overdag schuil in allerlei naden en kieren. 's Nachts gaan ze op zoek naar hun prooi om bloed te zuigen.

  • De volwassen vogelmijt is 0,8mm tot 1mm lang, ovaal van vorm en heeft acht pootjes. Hij kan rood tot kleurloos zijn.
  • De larve begint met 6 pootjes en eindigt met 8 pootjes
  • Per dag kan de vogelmijt 3 à 7 eieren afzetten in naden en kieren maar altijd in de buurt van de gastheer, die eitjes komen na 1 of 2 dagen uit. De volledige ontwikkeling duurt tussen de 7 en 10 dagen.

Welke overlast veroorzaakt de vogelmijt?

Het gebeurt wel eens dat wanneer de vogelmijt op zoek naar voedsel gaat, het beestje onze woning binnenkomt. Op die manier kunnen ze wel eens erg hinderlijk worden in gebouwen. Ze doen soms een 'proefbeet' op de mens, die kan ernstige jeuk veroorzaken. Ze blijven nooit bij de mens.

Bij een vogelmijtplaag, is het cruciaal om snel op te treden. Ze voeden zich dusdanig met het bloed van hun gastheer dat het dier sterk verzwakt en soms sterft, bv. kippen. Vogelmijten kunnen ook ziekten overbrengen op de kippen.

De vogelmijt weren

  • Voorkom dat vogels zich nestelen onder uw dakpannen;
  • Vermijd direct contact tussen een volière of vogelhok en uw woning;
  • Verwijder vogelnesten in en rond uw woning.

Hoe kan u de vogelmijten zelf bestrijden?

Het is belangrijk alvorens de vogelmijten te gaan bestrijden, dat enkele zaken nagegaan worden: zijn het wel degelijk vogelmijten, hoe groot en wijdverspreid is de vogelmijtplaag, enz. Daarnaast is het belangrijk om bij uw dierenarts langs te gaan vooraleer u chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt op volièrevogels, kippen, postduiven, wedstrijdduiven, enz.