Welke soorten kakkerlakken zijn er in België?

De kakkerlak is één van de meest succesvolle dieren ter wereld en loopt al ong. 200 miljoen jaar op deze aardbol rond. Kakkerlakken houden van hoge temperaturen en een hoge vochtigheidsgraad. Het zijn nachtdieren die licht schuwen. Overdag overleven ze in kieren en spleten en 's nachts gaan ze op zoek naar voedsel. Er zijn ongeveer 4600 verschillende soorten gekend, maar slechts een klein percentage daarvan wordt geklasseerd als ongedierte. In België zijn er drie soorten kakkerlakken die regelmatig opduiken in onze omgeving.

De kakkerlak is best te onderscheiden van andere kruipende insecten door hun afgeplat lijf, lange antennen en hun lange, stekelige poten. De meeste kakkerlakken hebben twee paar leerachtig verharde vleugels die in rusttoestand, elkaar overlappend over het achterlijf worden gedragen. Bij kevers ligt het achterste paar, vliesachtige vleugels beschermd onder de zeer sterk verharde voorvleugels of dekschilden. Deze twee dekschilden van de kever overlappen elkaar nooit, maar liggen mooi tegen elkaar in het midden van het achterlijf. Een kakkerlak beschikt ook niet over springpoten zoals krekels of sprinkhanen.

Vaak voorkomende soorten kakkerlakken in België:

Duitse kakkerlak

De meest voorkomende kakkerlak in België is de Duitse kakkerlak.

De duitse kakkerlakken bestrijden in de keuken

  • De volwassen kakkerlak is 10 à 15mm lang en heeft een lichte geelbruine kleur met twee donkere overlangse strepen op het halsschild en lange voelsprieten.
  • De nimfen hebben een donkere kleur en een bleke overlangse streep op de rug. De nimfen of larven krijgen hun vleugels pas bij de laatste vervelling.
  • Het achterlijfje van het vrouwtje is min of meer afgerond, het mannetje eindigt in een punt.

Een Duitse kakkerlak kan niet vliegen, maar wel klimmen op allerlei oppervlaktes en is erg behendig en snel. Hij is een alleseter, en eet graag menselijke voeding die niet meer zo vers is. Dit diertje kan tot wel 40 dagen zonder voedsel overleven.

Als het vrouwtje zwanger is, draagt ze eierpakketjes (8x3x2 mm) mee aan het achterlijf en laten ze die net voor het uitkomen, achter op een goed beschutte plaats. De volwassen kakkerlakken kunnen tot 180 dagen leven.

Waar kan u de Duitse kakkerlak vaak terugvinden?

Deze kakkerlak kruipt graag rond op warme en donkere plaatsen waar ze steeds toegang tot water hebben, zoals in keukens en badkamers: achter koelkasten, rond kookfornuizen, onder afwasbakken en in ongebruikte kasten. De kakkerlak is niet honkvast, zijn woongebied is uitgebreid tot alle plaatsen waar voedsel, water en een schuilplaats voorhanden is.

 

Oosterse kakkerlak

De Oosterse kakkerlak is de tweede meest voorkomende kakkerlak in België en ziet er volledig anders uit:

Oosterse kakkerlakken bestrijden

  • De volwassen exemplaren zijn 2,1 à 3cm lang en hebben een donkerbruine tot blauwzwarte kleur.
  • De nymfen zijn zeer donker en lijken op de volwassen kakkerlakken maar dan kleiner en ongevleugeld.
  • De vrouwtjes hebben korte vliesachtige vleugels, bij de mannetjes bedekken de vleugels ongeveer de helft van het achterlijf. De vrouwtjes zijn vaak een beetje groter zijn dan de mannetjes.

De Oosterse kakkerlak kan niet vliegen. Het dier is een alleseter, maar verkiest zoete of zetmeelhoudende producten, afval en rottende organische stoffen. Ze kunnen 2 tot 4 weken zonder voedsel leven. Het nymfestadium duurt minstens een half jaar tot meer dan één jaar, afhankelijk van de temperatuur. De volwassenen leven daarna nog een 9-tal maanden.

Waar kan u de Oosterse kakkerlak vaak terugvinden?

Deze kakkerlakken verkiezen de optimale omgevingstemperatuur van 25°, maar u kan ze ook terugvinden op koelere plaatsen. Ook vertoeft de Oosterse kakkerlak graag in vochtige en donkere plekjes in keukens, kruipruimtes, kelders, bij warmwaterleidingen, rond waterputjes en in riolen.

 

Amerikaanse kakkerlak

De Amerikaanse kakkerlak is de grootste van het gezelschap. Deze kakkerlak is ondanks zijn naam niet van Amerikaanse oorsprong, maar heeft zich ontwikkeld in Afrika en zich daarna verspreid naar andere continenten via transportschepen. De Amerikaanse kakkerlak zal niet zo snel uw huis betreden, hoewel het kan voorvallen. De Duitse & Oosterse kakkerlak zijn veel vaker binnenshuis te vinden. De Amerikaanse kakkerlak wordt vaak verward met zijn Duitse neef, het grootste verschil is de lichaamslengte.

soorten kakkerlakken in België: amerikaanse kakkerlak

 

  •  Een volwassen Amerikaanse kakkerlak kan tot 4,5cm lang worden en heeft een roodbruine lichaamskleur met lange antennes.
  • De nymfen lijken op de volwassen exemplaren, enkel zijn ze kleiner en hebben ze nog geen vleugels ontwikkeld.

Net zoals zijn soortgenoten is de Amerikaanse kakkerlak een nachtdier dat 's nachts foerageert. Dit om zo veel mogelijk vijanden te ontlopen. Hij leeft op donkere plaatsen en is een alleseter, hij verkiest rottend organisch of gefermenteerd voedsel. Hij staat ook bekend als kannibaal, hij eet namelijk kleinere soortgenoten. Deze kakkerlak is, in tegenstelling tot zijn soortgenoten, een sociaal insect dat in grote groepen kan worden aangetroffen, maar het is geen kolonievormend insect zoals bv. mieren. Een Amerikaanse kakkerlak heeft een levenscyclus van ong. 3,5 jaar, in uitzonderlijke gevallen zelfs meer dan vier jaar.

Andere soorten kakkerlakken:

Bruinbandkakkerlak

bruinbandkakkerlak: soorten kakkerlakken

De bruinbandkakkerlak (Supella longipalpa) is 9-14mm groot een heeft twee bruine dwarsstrepen op de geelbruine dekvleugels. De bruinbandkakkerlak kan vliegen door zijn sterk ontwikkelde vleugels. Deze kakkerlak is oorspronkelijk overgekomen met internationaal transport vanuit de tropen. Ze houden dan ook van warmte en leven graag in de buurt van elektrische apparaten die warmte uitstralen. Soms worden ze aangetroffen in de warme hoekjes van een televisie. De bruinbandkakkerlak is minder lichtschuw als zijn soortgenoten en voedt zich met zetmeelhoudende producten, maar ook met lijm van bv. boeken & behang. 

Australische kakkerlak

australische kakkerlakken in België

De Australische kakkerlak (Periplaneta australasiae) is 23-30 millimeter. Hij is donker/roodbruin van kleur en het halsschild heeft een lichte scherp afgetekende rand. De Australische kakkerlak komt van oorsprong voor in de tropen, zijn voeding bestaat vooral uit plantendelen, de schade die deze kakkerlak toebrengt is dan ook vooral aan planten en bloemen. U kan dit insect vooral terugvinden rond aquaria, in verwarmde plantenkassen en botanische tuinen.

Kakkerlakkenplaag over de vloer? Lees hier meer over kakkerlakken bestrijden en welke overlast ze kunnen veroorzaken. Bel 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte.