Kleine houtworm bestrijden

Laat uw woning tegen houtworm behandelen!

Houtworm in huis kan heel wat problemen en structurele schade met zich meebrengen. De houtworm of doorgaans ook het doodskloppertje, de kleine houtwormkever of de meubelkever genoemd, is één van de meest voorkomende houtborende insecten.

Bel GRATIS 0800/96 900 en vraag een vrijblijvende offerte voor houtworm bestrijden.

 

Hoe ziet een houtworm eruit?

 • Een houtwormkever is 3 tot 4 mm lang;
 • Bruin dekschild met vele rijen putjes in;
 • De witte gekrulde larve (6mm) zit verborgen in hout;
 • Het kopje zit half verborgen onder het halsschild.

 

Houtkever in huis: houtworm bestrijden

         larve van houtworm bestrijden

Een vrouwtje legt 20 tot 40 eitjes in het hout, die ontpoppen zich na 2 tot 5 weken en vervolgens duurt het twee tot drie jaar vooraleer ze volwassen zijn. Ondertussen graven de larven gangen doorheen jouw hout. Meestal bemerken we de houtworm pas wanneer die volwassen is, maar dan is de schade al toegebracht.

Waarop kan u letten bij een aantasting door houtworm?

 • Uitvlieggaten in het hout, kleine gaatjes van 1 à 2mm diameter in het hout

sporen van houtworm aantasting: uitvlieggaten

 • 'Zaagsel' of 'boormeel' op de grond of rond de aantasting, het verpulverde hout van de boorgaten wordt naar buiten gebracht om zo een doorgang vrij te maken voor de larven.
 • Volwassen kevers kloppen repetitief op het hout om de andere sekse aan te trekken. Alsook zou je de larven kunnen horen knagen.

Welke schade veroorzaakt een houtworm in huis?

 • Schade aan uw huis of gebouw (weggeknaagd hout, zwakke houtconstructie). De kans op instorting is vaak reëel, soms is het daarom noodzakelijk om de gebouwenstructuur te vervangen;
 • De kleine houtworm leeft in kurkdroog hout dat vaak al een lange tijd in gebruik is. De aantasting begint in spinthout, maar kan zich uitbreiden in het kernhout;
 • Tasten meubelen of gereedschap aan;
 • Maken uitvliegopeningen van 1 à 2 mm in diameter en de ronde boorgaten zijn vaak gevuld met boormeel.

Vanwaar komt de naam 'doodskloppertje'?

De kevers tikken repetitief met hun kopje en schild tegen hout om zo de andere sekse te lokken. Wij horen dit geklop, vroeger werd dan ook gedacht dat het geklop van de houtworm of andere kevers de dood aankondigde. Vandaar de naam 'doodskloppertje'. Ook de term 'klopgeest' komt voort uit dit fenomeen.

Verschil tussen de kleine en grote houtworm

Het verschil tussen de kleine (rechts) en de grote houtworm (bonte knaagkever - links) is duidelijk. De grote houtworm is veel groter: +/- 11mm lang en hij leeft in vochtig hout dat vaak al aangetast is door schimmels. Hij tast loofhout (vaak eik) aan maar ook aangrenzend naaldhout. Ook de uitvliegopeningen zijn groter: 4mm.

grote houtworm bestrijden in huis kleine of gewone houtworm bestrijden in dak of op zolder

Hoe houtworm bestrijden in huis?

Wanneer je houtworm in huis hebt, moet je dienst doen op een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen het soort houtworm bepalen en vervolgens de juiste bestrijdingsmethode toepassen. De aangetaste oppervlakte wordt dan geïnjecteerd of bespoten met werkzame stoffen. De aangerichte schade wordt geanalyseerd door onze expert, vervolgens adviseren wij voor het verdere verloop.

Wilt u de houtworm bestrijden? Bel 0800/96 900 en vraag uw gratis offerte.