Klustervliegen bestrijden in huis & tuin

De klustervlieg dankt zijn naam aan zijn gewoonte om in grote aantallen gezamenlijk in gebouwen te overwinteren. Als het weer koeler wordt, zoeken ze beschutting in hoeken en gaten van huizen. Naarmate de temperatuur kouder wordt, vormen ze enorme klusters tot wel duizenden vliegen. Ze dringen via piepkleine openingen de spouwmuren binnen waar ze vervolgens met grote aantallen opeengehoopt zitten.

Als de zon hun verblijfplaats opwarmt, is dit voor hen het teken om zich opnieuw naar buiten te verplaatsen. Vaak, vinden ze hun weg niet en hangen ze rond op ramen en deuren. In sommige gevallen komen ze zo terecht in onze woonkamers, zolders, keukens, enz. Klustervliegen veroorzaken geen schade, maar zijn bijzonder hinderlijk door hun grote aantallen.

Klustervliegen: ontwikkeling & levenscyclus:

De klustervlieg lijkt op een groot uitgevallen kamervlieg en leeft in grote groepen die vaak dicht opeen zitten. Ze vliegen af en toe, maar lopen eerder wat sloom rond op het oppervlak waar ze zich bevinden.

                    Vliegenplaag in huis: klustervliegen bestrijden                                    soorten vliegen in huis: klustervliegen verdelgen

  • Een volwassen klustervlieg is zwart en ca. 9mm lang met veel goudkleurige haren op het bovenlichaam.
  • Het vrouwtje legt haar eitjes op vochtige grond, onder rottende bladeren. Na ongeveer een week komen de larven uit en gaan actief op zoek naar regenwormen waar ze zich aan vast houden en vervolgens een gaatje in boren.
  • De made ontwikkelt zich binnen in het lichaam van de regenworm. Als de regenworm dood of bijna dood is, boort de made zich een weg naar buiten en verpopt zich in de grond.
  • De levenscyclus van de klustervlieg is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden; twee generaties per jaar is normaal, maar als de zomer erg warm is kunnen vier generaties per jaar voorkomen.
  • De volwassen klustervlieg voedt zich met de nectar van bloemen.

Hoe kan u klustervliegen weren?

Gezien klustervliegen binnenkomen via kleine openingen in de buitenmuren, kan u best zorgvuldig deze muren controleren en vervolgens de openingen dichten of voorzien van fijnmazig horrengaas.

  • Kleine roosters op ventilatieopeningen in de muur plaatsen.
  • Dichtkitten van de ruimte tussen het kozijn en de muur.
  • Fijne vliegenramen plaatsen in open ramen en deuren.

Klustervliegen bestrijden

Hoewel ze geen schade toebrengen, is een vliegenplaag niet wenselijk. Wanneer het slechts om enkele klustervliegen gaat, kan u zelf de vliegen bestrijden met doe-het-zelfmiddelen uit de supermarkt. Hier is het steeds belangrijk om tijdig in te grijpen want de klustervliegen planten zich erg snel voort. Wanneer het om een ware plaag van klustervliegen gaat, neemt u best contact op met een professionele ongediertebestrijdingsfirma.

De behandeling van onze vliegenexperts begint bij het opsporen van het belangrijkste ingangspunt en de nestplaats, die te behandelen en correct te adviseren over dichting/proofing. Vervolgens sporen we andere toegangsmogelijkheden in de omgeving op en bestrijden we de overige klustervliegen.

Een groep klustervliegen ontdekt op zolder? Contacteer ons GRATIS op 0800/96 900 voor een verblijvende offerte omtrent klustervliegen bestrijden.

Save

Save