Muggen - Informatie & Bestrijding

Muggen zijn vliegende insecten die samen met de vliegen tot de orde van de ‘tweevleugeligen’ behoren. Muggen onderscheiden zich van vliegen doordat ze slanker gebouwd zijn en langere, slanke of veervormige antennes hebben waarmee ze geuren en geluiden onderscheiden. Hun kop heeft een zichtbare zuigsnuit, toch zullen de meeste soorten ons hiermee niet lastig vallen en zijn het enkel de vrouwtjes die ons steken en bloed zuigen wanneer ze voedsel nodig hebben voor hun eitjes. Ons bloed bevat namelijk de nodige eiwitten voor de ontwikkeling van hun eitjes.

Problemen met muggen of een last van een heuse muggenplaag? Bel dan 0800/96 900 of vraag een gratis offerte aan voor een doeltreffende muggenbestrijding.

 

Vaak voorkomende muggen in België

Er zijn een aantal vaak voorkomende muggen die ons op regelmatige basis irriteren of schrik aanjagen en enkele nieuw opkomende muggen die voorlopig nog geen gevaar vormen, maar waarvoor waakzaamheid geboden wordt.

  • Dansmuggen
  • Langpootmuggen
  • Motmuggen
  • Steekmuggen
  • Tijgermuggen (nieuwe soort in België)

Ontwikkeling muggen

Muggen  leggen hun eitjes vaak af in stilstaand water, in rottend organisch materiaal of tussen de wortels van het gras. Uit het eitje komt daarna een larve tevoorschijn. De larven die zich ontwikkelen in water vormen een belangrijke schakel onderwater, ze kunnen in slechte omstandigheden leven en filteren eencellige algen & kleine diertjes uit het water of filteren dood organisch materiaal. De muggenlarven zijn een delicatesse voor vissen, insecten, amfibieën, enz. Vanuit de larve groeit dan een mug. Een volwassen mug leeft doorgaans maar enkele dagen tot weken.

Wat eten muggen?

Volwassen muggen leven bovenal van plantensappen zoals nectar, maar de steekmuggen voeden zich ook met bloed.

Waarom maken muggen een zoemend geluid?

Steekmuggen maken een zoemend geluid dat goed hoorbaar is en erg vervelend. De productie van het geluid heeft deels te maken met de voortplanting van muggen. Muggen zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief, waardoor ze elkaar moeilijk kunnen zien. Het geluid wordt dus gebruikt om elkaar terug te vinden in het donker.

Enkele de vrouwtjes maken die zoemgeluiden om potentiële partners aan te trekken, het gezoem wordt opgevangen door de antennes van het mannetje. Elke soort heeft een specifiek gezoem, zodat er niet gepaard wordt met een verschillende soort. Het geluid komt ook voort uit het snel op en neer bewegen van de vleugels, die zijn zo gebouwd dat ze een relatief luid geluid produceren voor dergelijk klein insect.

Muggen voorkomen & bestrijden

De aanwezigheid van muggen is soms moeilijk te voorkomen, gezien vliegende insecten zich snel en ver kunnen verplaatsen. Wel kan je enkele maatregelen nemen om hun aantallen te verminderen in jouw omgeving:

Lees hier de tips om muggen of muggenbeten te voorkomen.

Enkele muggen kan je makkelijk zelf te lijf gaan, een grote muggenplaag is moeilijker onder controle te krijgen. Onze ervaren ongediertebestrijders komen ter plaatse de situatie evalueren, de bron opsporen en naargelang de situatie correct behandelen.

Hier kan u meer lezen over muggenbestrijding.

Muggen weetjes

  • In rust plooit de mug zijn twee vleugels achter op de rug en de achterste paar poten steken naar achteren. De mug kan op deze manier aankomende vijanden waarnemen door de trillingen in de lucht te voelen met z’n achterpoten.

  • Een mug die een regendruppel op zich krijgt, is zoals een mens die wordt aangereden door een bus. De klap is enorm maar de mug overleeft de botsing. Ofwel kan de mug zijwaarts rollen, zich losmaken of meereizen met de druppel en zich dan afscheiden.