Poriënzwam bestrijden

De poriënzwam vormt samen met de kelderzwam, de twee meest voorkomende zwammen binnen de categorie 'natrot'. Dit soort zwammen groeit op hout in vochtige omgevingen en ontrekt vocht aan de muur via strengen en verpulvert de cellulose in het hout. Een vochtige en warme kamer (ca 23°) vormen optimale omstandigheden voor de ontwikkeling van een poriënzwam. Doorgaans richt natrot minder schade aan dan droogrot omdat het niet zo makkelijk door beton dringt.

Bel GRATIS naar 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte omtrent zwambestrijding.

 

Hoe ziet de poriënzwam eruit?

De poriënzwam kan aangetroffen worden op hout en muren. Ze veroorzaakt bruinrot, maar ziet er enigszins uit als wit tot rozeachtig verhard schuim in haar volgroeide vorm. In een minder uitgebreide vorm kan het een soort van wit weefsel zijn die verspreid is over het hout. De poriënzwam heeft ook een netwerk van witte strengen die vocht onttrekken aan het hout, in droge toestand zijn deze strengen buigzaam.

Dit is een voorbeeld van een poriënzwam die zich minder uitgebreid heeft:

Poriënzwam herkennen en bestrijden

Waar kan je de poriënzwam vinden?

  • Vochtige, slecht geventileerde kamers;
  • Ruimten waar weinig lichtinval is;
  • Kelders;
  • afgesloten ruimten in verlaten woningen;
  • Zolders.

Welke schade veroorzaakt de poriënzwam?

De aanwezigheid van een poriënzwam in huis betekent dat het vochtniveau van de kamer hoog ligt. Dit kan duiden op een vochtprobleem. Poriënzwam blijft zich uitbreiden zolang er voldoende cellulose, vocht en hout is. Dit leidt uiteindelijk tot een volledige verpulvering van het hout.

Een poriënzwam tast ook muuropeningen, deurlijsten en deurbladen, steekbalken in muren, houten panelen zoals lambrisering, plankenvloeren en plafonds aan. Hij kan ook kisten, karton en papier aantasten die geplaatst worden op een besmette ondergrond, alsook de buitenkant van kasten of keukenmateriaal die in contact komen met de zwam.

Poriënzwam bestrijden

Als u vermoedt dat er een zwam in uw huis groeit, neem dan snel contact op met ons.

  • Verplaats meubelen, planken of dozen die in aanraking gekomen zijn met de besmette plaats naar een vrije ruimte (niet tegen andere muren).
  • De aangetaste muur of het besmette plafond moet vrij zijn zodat wij het spoor kunnen volgen tot de bron.
  • Zorg ervoor dat de kamer een frisse temperatuur heeft, en niet vochtig is. Zwammen ontwikkelen zich razendsnel in warme en vochtige kamers.

Als de zwam al een tijdje groeit, kan er structurele schade aangericht zijn. In dit geval, moet al het aangetast hout vervangen worden tot 1 meter buiten de zichtbare aantasting.

Ons ervaren team zal de aantasting in kaart brengen want alvorens wij tot de eigenlijke zwambestrijding overgaan, moet de bron opgespoord en uitgeschakeld worden. Hierbij verwijderen we vaak het aangetaste hout tot 1 meter buiten de zichtbare aantasting. Vervolgens bekijken we de schade en stellen we een actieplan op om de zwam te bestrijden.

Denkt u last te hebben van de poriënzwam? Bel GRATIS 0800/96 900 en vraag een vrijblijvende offerte voor zwambestrijding.