Vlooien bestrijden

Maak komaf met bijtende vlooien!

Vlooien zijn een erg vaak voorkomend probleem in huis en kunnen voor heel wat overlast zorgen. Ze zijn vaker aanwezig op plaatsen waar een huisdier (hond of kat) gehouden wordt. Ze liften mee en komen op deze manier jouw huis binnen. Eenmaal binnen, springen ze vervolgens doorheen het huis en nestelen zich bovenal in kieren en spleten (plinten/drempels), maar ook in bedden, kledij, onder tapijten, enz. Om vlooien te bestrijden, vertrouw je best op een expert.

Last van een vlooienplaag in huis? Contacteer ons GRATIS op 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte omtrent vlooien bestrijden.

 

Vlooienoverlast

Hoewel vlooien vroeger vaak bacteriën en ziekten met zich meebrachten, is dat nu minder het geval. Tegenwoordig veroorzaken ze vooral overlast. Volwassen vlooien bijten u en uw huisdieren en de vlooienlarven laten een spoor van schade na want zij voeden zich met het organisch materiaal van tapijten, beddengoed, gordijnen, ... De vlo kan een tijdje zonder voedsel en komt vaak terug boven na een vakantie. We betreden onze woning opnieuw en onze voetstappen veroorzaken trillingen, waardoor de vlooiencocon openspringt en de oude plaag opnieuw opbloeit.

Hoe ziet een vlo eruit?

Hoe kan je een vlo herkennen? De vlo is 1 à 3mm groot en heeft een rode of bruinachtige kleur. Er zijn verschillende soorten vlooien zoals de rattenvlo, mollenvlo, watervlo of de mensenvlo die op mensenhuid en gelijkaardige dierenhuiden, ze bijt overal en zorgt voor jeuk wanneer ze zich verplaatst. De mensenvlo komt nog zelden voor.

Vlooien bestrijden en informatie over vlooien

De meest voorkomende vlo in België is de kattenvlo, deze is vooral in huis terug te vinden. Ze leeft niet op ons lichaam, maar wanneer we de vlo passeren, zal ze omhoog springen en ons bijten. De beet bevindt zich dan ook meestal op onze voeten of onderbenen.

Eigenlijk leeft geen enkele vlo permanent op haar gastheer, maar bespringen ze ons enkel om zich te voeden. Ze kunnen tot 350 keer hun lichaamslengte springen.

Hoe herken je een vlooienbeet?

Aanvankelijk merk je niet goed dat je gebeten bent, het is pas na verloop van tijd dat de werking optreedt. We reageren op het speeksel dat de vlo gebruikt om het bloed in onze bijtwond te laten stollen (net zoals bij de mug). Hierna wordt het een rood bultje of soms zelfs een grote blaar, met vaak een bloedkleurig puntje in het midden, dat gaat jeuken.

Vlooien bestrijden en informatie over vlooien

Vlooien bestrijden

Vlooien, net zoals andere insecten, worden best vermeden. Ze zijn één van de belangrijkste en meest voorkomende plaaginsecten, preventie is hier dus de beste bestrijding. Eenmaal ze binnengedrongen zijn, blijkt het vaak moeilijk om ze kwijt te raken want ze vermenigvuldigen zich razendsnel. Je moet alle vlooien bestrijden, ook de poppen en larven die een nest hebben, anders manifesteert de plaag zich opnieuw binnen de twee weken.

Als jouw huisdier zich onrustig gedraagt en voortdurend krabt, kan je bijna met 99% zekerheid zeggen dat het vlooien heeft. De behandeling hiervoor is een antivlooienmiddel (werkt 2 à 4 maanden) uit de handel, bij voorkeur één dat nog niet zo lang bestaat zo kan de vlo ook geen immuniteit hebben. Met een vlooienkam kan je blijvend controleren. Het is nodig dat je alle huisdieren ontvlooit, ook al vertonen ze (nog) geen symptomen.

Vlooien bestrijden in huis

Voor het bestrijden van vlooien in huis, vertrouw je best op een expert. Die onderwerpt het huis aan een grondige ontsmetting. Een bestrijding van vlooien moet namelijk grondig en nauwkeurig gebeuren. De behandeling wordt uitgevoerd op plaatsen waar vlooien aanwezig zijn en plaatsen waar uw huisdier komt, dit telkens met een marge van 30cm naar boven toe. Wanneer de vlooien talrijk aanwezig zijn, is een herhaling van de bestrijding of vlooienbehandeling noodzakelijk.

Zelf kan je goed en hard stofzuigen, met extra aandacht voor tapijten, zetels, bedden, plinten en kieren. Alle stoffen, kussens, handdoeken en beddengoed heet wassen (indien mogelijk 50-90°), dit overleven de larven of poppen niet, vergeet ook de kledij niet. Klop en schud alles stevig uit en herhaal het stofzuigen en wassen meermaals om de hardnekkige vlooien te bestrijden.

Last van een vlooienplaag in huis? Contacteer ons GRATIS op 0800/96 900 voor een vrijblijvende offerte omtrent vlooien bestrijden.

 

Save