Wespen

Heeft u last van zoemende wespen?

Wanneer u regelmatig wespen opmerkt in uw huis of tuin is het best mogelijk dat er zich in de directe omgeving een nest bevindt. Dit betekent heel wat problemen, want wespen kunnen erg agressief uithalen en meermaals steken wanneer hun nest wordt bedreigd. Als u het wespennest wil weghalen, neem dan eerst contact op met de brandweer.

Hier kan u de contactgegevens van uw lokale brandweer opzoeken.

Wespen

De wesp is vooral actief tijdens de zomermaanden en de herfst. Normaal sterven ze uit in de winter, tenzij er sprake is van een zachte winter. Enkel de jonge koninginnen overwinteren en stichten in het voorjaar een nieuw nest in een holle ruimte (oud muizenhol onder de grond, holle boom, spouwmuren, rolluikkasten, dak, ....). De wesp is bovenal een insectivoor die rupsen, bladluizen, muggen, vliegen en kevers eet. Vanaf begin augustus legt de koningin geen eitjes meer en op dat moment begint het 'wespenseizoen' omdat de werksters dan geen insecten meer vangen, maar op zoek gaan naar zoetigheid en daardoor veel hinderlijker worden voor de mens. De wespen voeden zich dan met nectar of ander suikerachtig voedsel waardoor ze vaak agressief reageren. Wespen verjagen door bruuske bewegingen zoals slaan, is te vermijden. Dit maakt ze namelijk enkel maar agressiever.

Wespen bestrijden en wespennesten verwijderen is wettelijk toegestaan, dit is niet zo voor bijen & hommels. Deze laatsten verzamelen stuifmeel en spelen daardoor een zeer belangrijke rol in de bestuiving van planten en verschillende landbouwgewassen.

Wespen weren

Wespen weren uit je woning kan je doen door gebruik te maken van horren en vliegenramen in de zomer. Zoete voedingsmiddelen en dranken goed verpakken of afsluiten en maak mogelijke nestplaatsen onbereikbaar door het opvullen van gaten, spleten en kieren.

Het verschil tussen bijen & wespen

Een wesp wordt vaak verward met een bij, toch zijn er enkele duidelijke verschillen wat betreft lichaamsbouw, kleur en nestbouw.
 

wespen bestrijden, wespennest verwijderen, wespen in huis, wespen op zolder

De wesp

  • Slank en felgeel lichaam met zwarte ringen;
  • 10 à 20 mm lang;
  • Weinig tot geen haar;
  • Lange, geknikte antennes;
  • Enkel de vrouwtjes hebben een angel;
  • Agressiever dan bijen en steken vaak meermaals

 

De bij

Een bij heeft een bruinachtig lijf met meer beharing en kortere antennes. Een bij is minder agressief, tenzij ze geprovoceerd wordt. Ze kan slechts eenmaal steken en verliest daarbij doorgaans haar angel waardoor ze sterft.

wespen bestrijden, wespennest verwijderen, wespen in huis, wespen op zolder

Als u problemen heeft met een bijennest of hommelnest in uw buurt dan kan u best ofwel uw lokale brandweer contacteren die een imker zal inschakelen, ofwel direct contact opnemen met een imker in uw regio via de website van de Vlaamse imkerbond, klik hier.

Wespennest verwijderen of bestrijden?

Wespen verjagen of een wespennest bestrijden of verwijderen doet u bij voorkeur niet zelf, een wesp kan erg agressief zijn wanneer ze haar nest verdedigt en kan veelvuldig steken. Die steken kunnen een allergische reactie opwekken.  Contacteer steeds een expert die beschikt over het nodige materiaal om deze klus te klaren.

Meer informatie over het verwijderen of bestrijden van een wespennest kan u hier terugvinden.

 

wespen bestrijden, wespennest verwijderen, wespen in huis, wespen op zolder

 

Wat te doen bij een wespensteek?

Een wespensteek kan erg pijnlijk zijn maar in tegenstelling tot de bij, blijft de angel niet in de huid steken. 

  • Was de wonde goed met water en zeep.
  • Breng een antihistaminezalf aan of neem antihistaminetabletten.
  • Wespensteken kan men ook verzorgen door azijn op de wonden te brengen.
  • Bedek de wonde met ijskompressen om zwellen te verminderen.

Lees hier hoe u wespensteken kan voorkomen.

Wanneer de zwelling aanhoudt of wanneer u overgevoelig bent voor insectenbeten, verwittig dan de dokter. Bij mensen met een gevoelige huid is dit anders, de zwelling kan extreem zijn. Contacteer onmiddellijk een dokter.