Wat te doen bij een wespensteek?

Bent u gestoken door een wesp?

Een wespensteek kan heel wat pijn doen en nare gevolgen hebben. Het is dan ook aan te raden wanneer je gestoken bent en de zwelling of pijn aanhoudt, een dokter te consulteren.

De wesp is actief tijdens de zomermaanden en de herfst, ze gaat dan actief op zoek naar insecten en nectar of ander suikerachtig voedsel. Hier worden de wespen vaak agressief van.

Wij geven daarom enkele tips om een wespensteek te vermijden:

 • Vermijd de omgeving van vuilnisbakken, afgevallen fruit of bloemenperken in bloei.
   
 • Laat geen openstaande blikjes frisdrank staan, drink ook nooit uit deze blikjes als je er een tijdje niet naar hebt gekeken.
   
 • Draag geen kleren met felle kleuren of grote bloemenmotieven. Wit, groen en lichtbruin zijn het minst aantrekkelijk.
   
 • Opletten wanneer je blootsvoets door een grasveld loopt met klaver, madeliefjes, enz.
   
 • Maak geen bruuske bewegingen wanneer een wesp in de buurt is. Probeer ook niet te slaan naar een wesp, dit vergroot de kans dat je gestoken wordt. Zet rustig enkele stappen opzij of blaas de wesp weg.
   
 • Dode wespen of bijen verspreiden een geur die hun soortgenoten aantrekt, ruim de dode beestjes zo snel mogelijk op. Dood ze ook niet in de buurt van hun nest, dit trekt hun collega's aan.

Contacteer steeds een arts wanneer u last ondervindt van een wespensteek.

Als u het wespennest wil weghalen, neem dan eerst contact op met de brandweer. Hier kan u de contactgegevens van uw lokale brandweer opzoeken.