voedselveiligheid

Feest uw voedsel erop los?

Blogartikel

De WHO wil daarom extra aandacht besteden aan het onderwerp ‘Voedselveiligheid’. Het zijn niet enkel ontwikkelingslanden of onervaren bedrijven die kwetsbaar zijn voor besmetting. Ook in België werden we opgeschrikt door het paardenvleesschandaal, de vogelgriep, besmet everzwijnvlees en de verhalen over bewerkte vissoorten.

Micro-organismefeestje

In onze thuisomgeving en voedsel leven kleine, mysterieuze diertjes genaamd micro-organismen. Er zijn drie soorten micro-organismen: de eerste soort zijn de goede bacteriën die helpen om voedingsmiddelen & dranken zoals kaas of yoghurt, gefermenteerde (gistingsproces) groenten en vlees te verbeteren. Deze bacteriën helpen ons het voedsel beter verteren. De tweede soort micro-organismen zijn vervelend. Zij zijn verantwoordelijk voor een slechte geur en smaak en het vieze uiterlijk van rottend voedsel. Normaal gesproken, veroorzaken deze bacteriën geen ziekten. Het is de derde soort bacteriën waarvoor we moeten opletten. Ze staan bekend als pathogene organismen, ze zijn actief aanwezig maar veroorzaken geen geur of uiterlijke veranderingen. Deze gevaarlijke micro-organismen kunnen misselijkheid, buikpijn, braken, en in extreme gevallen de dood als gevolg hebben. Ze kunnen zich erg snel vermenigvuldigen in de juiste omstandigheden.

Thuis voedselveilig te werk gaan

De voedingsindustrie draagt de grootste verantwoordelijkheid, maar ook thuis kan u door middel van vijf eenvoudige regels uw gezin beschermen:

  • Propere omgeving & handen wassen
  • Rauw en gekookt voedsel gescheiden houden
  • Kook voedsel grondig om micro-organismen te voorkomen
  • Bewaar voedsel op de juiste temperatuur (5°)
  • Gebruik schoon water & veilige grondstoffen om besmetting te voorkomen

Bovenal, is het belangrijk om ongedierte uit uw keuken en voorraadkast te mijden. Ongedierte brengt namelijk tal van schadelijke parasieten, bacteriën en virussen over op het voedsel of water.

Lees de verschillende tips op onze website om een besmetting van muizen ,ratten kakkerlakkenvliegen of motten te voorkomen.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900