Broodkever

Hoe komen broodkevers binnen?

De broodkever leeft verspreid over de hele wereld maar het is eigenlijk wij die de broodkever in huis halen. Sommige zetmeelhoudende producten bevatten al eitjes alvorens wij ze kopen. Wanneer we de producten kopen, in onze voorraadkast plaatsen en vervolgens de eitjes uitkomen, krijgen we een heuse keverplaag.

U kan zien dat u last hebt van broodkevers (larven) wanneer de voedingsmiddelen of hun verpakkingen ronde gaatjes bevatten. De broodkeverlarven die zich binnenin de verpakking bevinden, maken deze gaatjes of 'uitvliegopeningen', hierlangs vliegen de volwassen kevers uit. De cocons van de broodkever zitten doorgaans vaak onderaan de verpakking of aan de zijkanten (binnenin).

Welke schade veroorzaken broodkevers in huis?

  • De larve van de broodkever voedt zich met voedingswaren die zetmeel bevatten, deze raken besmet en vervuild met uitwerpselen.
  • Broodkevers doorboren verpakkingen van papier of karton waardoor de producten gaan 'lekken' of bv. meel op de grond valt.
  • Als u één verontreinigd product in de kast heeft staan, is de kans groot dat de broodkevers zich verspreiden naar andere producten en u binnen de korte keren een serieuze plaag in huis heeft.

Wat kan u zelf doen om broodkevers te bestrijden?

  • Bewaar uw voedingsmiddelen in koele, droge ruimten die voldoende geventileerd worden. Broodkevers ontwikkelen zich het snelst in warme & vochtige ruimten.
  • Zetmeelproducten in afsluitbare verpakkingen bewaren (bewaardoosjes, plastic of glazen verpakkingen).
  • Eerst de oude voorraden uit gebruiken en niks erg lang bewaren.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900