muizen weren boerderij

Hoe boerderijen data gebruiken om muizen te weren

Blogartikel

Muizen kunnen heel wat ravage veroorzaken: knaag- en vraatschade aan gewassen, opgeslagen goederen, machines, transport of infrastructuur. In Australië, dat vaak te kampen heeft met grote muizenplagen door de droogte heeft Anticimex enkele projecten lopen die de effectiviteit van Smart nagaan op grote landbouwbedrijven.

Een klant getuigt:

"Ik run een koffieshop en heb aansluitend een B&B geopend. Mijn grootste frustratie is het verlies van voorraden. Laatst zijn ze in onze groentetuin geweest en hebben ze alle maïs vernield. Ik kan me alleen maar voorstellen wat de grote supermarkten en boeren meemaken." - Jackie.

De muizen zwermen er al maanden rond, veroorzaakt door een samenloop van unieke omstandigheden. De overgang van de droogte van vorig jaar naar een seizoen met regelmatige regen - plus een ongewoon grote graanoogst - heeft de knaagdieren een ideale broedplaats geboden. De muizen veroorzaken een ravage voor kruideniers en omwonenden, plus boeren die voor duizenden euro's aan oogst verliezen.

Alan Brown, een boer in Wagga Wagga vertelde The Guardian dat "ratten een overlast vormen, maar de muizen hebben enorme proporties aangenomen, vooral in het noorden en westen en zuid-westen van de staat Nieuw-Zuid-Wales. Ze veroorzaken nu ernstige problemen met mensen die gebeten worden."

Smart-oplossingen voor de muizenplaag

Mensen gebruiken traditionele methoden om de muizen te vangen, zoals vallen en giftig lokaas. Helaas kunnen beide methodes problematisch zijn door de secundaire risico's die ze vormen voor huisdieren en het vee.

"We hebben veel huisdieren, zegt Jackie, waaronder kippen dus we willen geen risico's nemen. Ik zag ook dat iemand zakjes gif in het openbaar park had neergelegd, wat gevaarlijk is."

Het risico op secundaire vergiftiging is vooral acuut voor boerderijen en levensmiddelenbedrijven. Jackie heeft een andere methode gekozen, het installeren van Anticimex Smart in haar huis, B&B cottage en het koffiehuis.

Smart is een intelligent systeem dat gebruik maakt van data in plaats van gif om te controleren op knaagdieren, voordat ze aangetrokken en afgevangen worden. Anticimex monitort het systeem op afstand, verstrekt rapporten en past de oplossing aan. Het is een methode die vooral effectief is voor grootschalige gebieden of commerciële magazijnen en boerderijen.

"Het is zeer effectief, fantastisch echt," zegt Jackie. "De dozen zijn gemakkelijk te verplaatsen en leeg te maken! We hebben er 250 gevangen in de afgelopen maand."

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900