hittespecialist of bed bug specialist job vacature

Heat Squad zoekt versterking om afdeling uit te bouwen

Blogartikel

Rik de Clercq is teamleader van de Heat Squad, hittespecialist en dé Anticimex Bed Bug Expert! Hij startte in september 2019 in deze nieuwe job en bouwde de afdeling verder uit. Nu hij onder het mes moet na een blessure, is hij op zoek naar een enthousiast teamlid die zijn afwezigheid kan opvangen én blijft om samen met hem de heetste afdeling van Anticimex verder uit te bouwen.

Hoe heb jij die nieuwe functie ingevuld?

Inmiddels werk ik drie jaar bij Anticimex en is mijn job zeker geëvolueerd. Aanvankelijk ben ik gestart met traditionele hittebehandelingen op bedwantsen. Na een expertopleiding in Engeland van één van onze technische leveranciers maakten we kennis met nieuwe toepassingsmogelijkheden voor het aangekochte materiaal, bv. voorraadinsecten behandelen. Nu zijn we volop aan de slag gegaan met hardnekkige plaagdierproblemen om te zien wat hitte kan betekenen. Onlangs pakten we nog een productielijn volledig in en hebben we die twee dagen onder hitte gezet om meelmotjes te verwijderen.

Je wil het team graag uitbreiden met fris talent?

Klopt! Binnenkort ben ik even afwezig door een operatie dus zijn we dringend op zoek naar versterking voor onze Heat Squad. Ik probeer zeker internen warm te maken voor de functie maar we werpen graag een breed net uit naar extern geïnteresseerden. Voor mij is de mindset en de wil om te leren belangrijker dan de huidige kennis, die brengen we wel bij!

-> Lees hier de vacaturebeschrijving van hittespecialist - bed bug expert.

Wat houdt de functie van een hittespecialist of heat technician concreet in?

Wij gaan langs voor een inspectie om de situatie te analyseren, de klant te informeren over de infestatie en de gevolgen om zo samen de beste behandeling te bepalen. Je hebt technische bagage nodig maar zeker ook wat commerciële flair of overtuigingskracht. Het is jouw taak om de klant van de correcte behandeling te overtuigen. Soms kiest een klant voor een goedkopere optie, begrijpelijk, maar afhankelijk van de infestatiegraad, heeft die niet altijd de hoogste slaagkans. Op zo’n moment moet je voldoende sterk in je schoenen staan om de klant mee te nemen in het verhaal.

Moet de nieuwe Heatspecialist een Rik 2.0 zijn?

Ja en nee. Mijn nieuwe collega moet een beetje een Rik zijn in de zin dat we op zoek zijn naar iemand die nauwkeurig werkt, flexibel is naar werkuren toe – er zijn korte maar ook lange werkdagen -, een beetje handig is en out-of-the-box oplossingen kan bedenken. Het experimentele team mag trial & error doen en daarna de ervaring delen met collega-techniekers. Voor de rest, mag je gewoon jezelf zijn 😉

Hoe ziet een typische werkweek er voor jou uit?

Absoluut atypisch! Mijn planning speelt kort op de bal. Een gewone field technician kent zijn planning vaak weken op voorhand en kan daarmee schakelen. Als ik langsga op inspectie, willen klanten graag dat ik zo snel mogelijk behandel. Vaak weet ik niet op maandag wat ik donderdag zal doen dus. Ik heb dagen dat ik verschillende inspecties uitvoer of samenzit met de klant en soms vind je mij drie dagen op hetzelfde bedrijf de hittebehandeling op een productielijn monitoren. Gelukkig kiest Anticimex voor digitale tools, dus kan ik ook vanop afstand monitoren terwijl ik een hotelkamer demonteer.

Wat houdt je scherp in deze job?

Ik vind het fijn dat elke situatie uniek is, wat creativiteit stimuleert. Als ik mijn job goed doe, kan ik mensen ook écht helpen. Vaak is er wel enige paniek bij een bedwantsenprobleem. Een rat bij de composthoop zien is ongewenst, een bedwants die jou ‘s nachts bijt, dat is een ‘dicht-bij-je-bed-show’. We moeten vaak een beetje psycholoog zijn, mensen geruststellen door voldoende te informeren en haalbaar advies te geven.

Wat vind je het uitdagendste aan de job?

Soms is de infestatie zeer vergevorderd of is de bewoner zelf al aan de slag gegaan met pesticiden om de bedwantsen te bestrijden. Ongewild heeft hij/zij het probleem eigenlijk erger gemaakt. De bedwantsen vertonen dan tekenen van resistentie en vluchtgedrag waardoor ze zich meestal gaan verspreiden in de woning.Dit bemoeilijkt de behandeling en het betekent dat we veel intensiever te werk moeten gaan, lees: veel duurder dan aanvankelijk nodig was geweest. Bij dit soort situaties moet ik extra creatief zijn om tot een goede oplossing te komen, wat dikwijls grotere inspanningen vraagt. Meteen dus ook een duidelijke tip als je signalen herkent: laat ons een inspectie uitvoeren! Wij geven jou de bevestiging of er echt sprake is van een infestatie. Op die manier ben je er snel bij en is de oplossing nét iets eenvoudiger.

Hoe zou je AX beschrijven als werkgever?

Een relaxte werkgever. Je krijgt vrijheid naar verantwoordelijkheid. Ze hebben een luisterend oor bij vragen en staan open voor feedback of verbeteringsvoorstellen. Bovendien betekent werken bij een multinational ook dat je geniet van extra voordelen zoals een teambuilding, innovaties uittesten, kennisuitwisseling met buitenlandse collega’s, opleidings- en doorgroeimogelijkheden, kwalitatief werkmateriaal of een stevig Nieuwjaarsfeest! Ik heb al voor heel wat bazen gewerkt en ik kan oprecht zeggen dat dit mijn beste werkplek ooit is.

Welk advies wil je graag nog meegeven aan starters?

Toon interesse en research je vakgebied, test vernieuwende ideeën en leer uit je fouten. Loop eens tegen die muur, dat is oké, uiteindelijk komt het wel goed! 😊

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900