vreemde geuren in huis

Vreemde geur in je huis of zomerverblijf?

Blogartikel

Misschien herken je de situatie waarin je de deur van je huis of zomerverblijf opent en een muffe geur ruikt. Na het inademen verdwijnt de geur en ruik je geen nare geurtjes meer totdat je weer thuis bent en de was moet doen. De geur heeft zich gevestigd in de kleren die nu gewassen moeten worden. Het kan moeilijk zijn om te weten waar de geur vandaan komt en waardoor deze komt. We leggen de meest voorkomende oorzaken van vreemde of muffe geuren in huis uit.

Vocht in de muren van je huis of kelder

Veel geuren in een woning of een tuinhuis hebben te maken met vocht. Met name wanneer bepaalde materialen worden blootgesteld aan vocht. De kruipruimte, muren van een oud huis of kelder zijn vaak voorkomende plaatsen waar een merkbare geur kan ontstaan ​​en vaak is het geïmpregneerd hout of het opstijgend vocht in de muren die bij ons een reactie triggert.

Zo werden bv. in de jaren 70 huizen gebouwd waarbij in de kruipruimte geïmpregneerd hout werd gebruikt om het hout niet te vernietigen. De geur van vochtig hout is gemakkelijk te verwarren met de geur van schimmel. Er kan ook schimmel aanwezig zijn, maar het is meestal het hout zelf dat ruikt. Daarnaast werd er vroeger heel veel behang gebruikt op de muren. Dat behang wordt vochtig, begint af te pellen en geeft een geurtje af.

Het lijkt gek dat een geur van de kelder of kruipruimte doorheen de rest van het huis te reist, maar ze wordt vaak opgepikt door lekken in de muren. Hetzelfde geldt als de geur afkomstig is uit de kelder. Warme lucht stijgt naar boven en komt zo de woning binnen.

Geur kan ook afkomstig zijn van dode dieren. Zo is het bijvoorbeeld niet geheel ongewoon om muizen in de muren te hebben in zowel huizen, tuinhuizen of garages. Ze kunnen tijdens de winter in de spouwmuren gestorven zijn en als de hitte komt, begint dat te rieken. Een kleine dode muis ruikt een paar weken.

Wat kan je doen om van vieze geuren af te komen?

Het beste wat je kan doen om van een vies geurtje af te komen, is uitzoeken waar de geur vandaan komt. Als de bron van de geur vocht is, kan het aangewezen zijn om een ​​luchtontvochtiger te gebruiken en zodoende een ​​droger klimaat te creëren. Ventilatie kan bepaalde vochtproblemen oplossen en stilstaande lucht in huis in beweging brengen en naar buiten voeren. In sommige kruipruimtes is de geur van het hout zo sterk dat deze vervangen moet worden.

Sommigen zweren bij anti-geursprays of azijn die de geur absorberen. Maar die zijn niet erg effectief, zoek in plaats daarvan uit waar de geur vandaan komt.

Als kleine maatregelen of hulptools niets uithalen, is het aangewezen om beroep te doen op een building care specialist die een schimmel- of vochtbehandeling komt uitvoeren.

Als de vieze geur van plaagdieren afkomstig is en ze blijft aanhouden, kan het aangewezen zijn om een pest control technieker langs te laten komen om na te gaan waar het ongedierte vandaan komt en wat je er kan aan doen.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900