Duurzaam bestrijden van rioolratten

Persbericht

Anticimex heeft al jaren lang ervaring met de bestrijding van rioolratten. Voortbouwend op internationale successen met onze vernieuwende rioolval hebben we eind april 2023 deze innovatieve “Smart Pipe” voor het eerst in België geïnstalleerd. Het stadsbestuur van Leuven was meteen enthousiast om mee te stappen in ons verhaal van duurzame plaagdierbeheersing en onze Smart Pipe in te zetten.

Bestrijden van rioolratten

Het bestrijding van ratten in het riool heeft tot doel de rattenpopulatie onder controle te houden, alsook schade door ratten aan de rioolinfrastructuur te beperken. Ratten zijn enerzijds ‘opruimers’ maar helaas ook mogelijke ziekteverspreiders.

Duurzaam alternatief: Smart Pipe

De Smart Pipe is speciaal ontworpen om rattenproblemen in het rioleringssysteem te beheersen. Het systeem detecteert en vangt de ratten, die vervolgens wegspoelen met het afvalwater in de riolen.

Werking

Zodra de sensoren beweging in combinatie met warmte detecteren, wordt de val geactiveerd en wordt de rat direct uitgeschakeld. De val wordt automatisch gereset en is weer klaar voor gebruik. De rat spoelt weg met het afvalwater. Er wordt geen gif of lokaas gebruikt en de methode heeft geen invloed op de afvalwaterstroom in het riool.

Duurzame oplossing

De Smart Pipe is een duurzaam alternatief voor de conventionele en milieubelastende technieken die tot nu toe gebruikt worden. Het is een rattenval die in de rioolbuis wordt geplaatst. De Smart Pipe biedt een oplossing voor een aantal grote uitdagingen die altijd hebben bestaan bij het werken met vergif in rioleringen.

Lees meer

Klassieke behandeling: rodenticiden

Het hangen van parafineblokken met rodenticiden aan een stalen draad in de rioolschouwen was tot gisteren de meest toegepaste werkwijze om rioolratten te bestrijden, om zo een groeiende rattenpopulatie onder controle te houden en te vermijden dat de ratten zich bovengronds manifesteren. De bestrijding gebeurt door steden en gemeenten en/of riooleigenaren zelf, maar wordt vaak ook uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven.

Voordelen Smart Pipe

Anticimex Smart Pipe heeft vele voordelen

  • Geavanceerde technologie
  • Inzichten op basis van gegevens
  • Milieuvriendelijke en duurzame oplossing
  • Kostenefficiënte langetermijnoplossing

Benieuwd naar alle voordelen, ontdek ze hier.

Andere duurzame oplossingen

Anticimex heeft nog meerdere duurzame oplossingen voor gemeentes.

Lees meer hier.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900