Papiervisjes

Hoe ziet een papiervisje eruit?

Net zoals het zilvervisje is het papiervisje een langwerpig, ongevleugeld insect. Ze hebben ook schubben en een zilverachtige glans maar ze zijn wel behaarder dan het zilvervisje. De staartdraden en antennes zijn even lang als het lichaam, bij zilvervisjes zijn deze aanzienlijk korter. Een ander karakteristiek kenmerk zijn hun vliesachtig verbrede bovenbenen, die duidelijk lichter gekleurd zijn dan het bovenlichaam. Ze worden tussen de 0.5 en 2 cm en kunnen meerdere jaren oud worden.

Waar vinden we papiervisjes?

Papiervisjes komen vaak het huis binnen door mee te liften met kranten, oud papier en oude kleding. Ze kunnen zich erg snel voortbewegen en worden aangetroffen in boeken en papieren.

Hun voedsel bestaat uit zetmeelhoudende producten die je vindt in stijfsel (gebruikt in behangerslijm, behangpapier en lijm waarmee boeken worden ingebonden). Ze gaan dus vooral papier, behangpapier, kartonnen dozen en fotoalbums opeten en aantasten. Drinken doen ze niet, net zoals het zilvervisje halen ze hun vocht rechtstreeks uit de lucht. Het papiervisje kan overleven in een drogere omgeving dan het zilvervisje.

Welke schade kunnen papiervisjes veroorzaken?

Bij grote aantallen kunnen papiervisjes schade aanbrengen aan onder andere papier, behang, boeken, archieven of textiel.

Hoe kan u papiervisjes voorkomen?

Het papiervisje houdt van een warme en vochtige omgeving, zorg ervoor dat uw huis niet zijn thuis wordt door het volgen van deze tips:

  • Ventileer de warme ruimten en hou de luchtvochtigheid op peil.
  • Plaats of leg hun favoriete hapjes op een hogergelegen plaats, laat niets op de grond rondslingeren.
  • Berg waardevolle papieren op in goed afgesloten plastieken dozen.
  • Maak alle spleten en kieren dicht.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900