Zilvervisjes

Hoe ziet een zilvervisje eruit?

Het zilvervisje is een langwerpige insect zonder vleugels. Het heeft 2 lange antennes op de kop en 3 lange aanhangels (staartdraden) aan het achterlijf. Zilvervisjes bewegen zich kruipend voort met snelle, slangachtige bewegingen. Het lichaam van het zilvervisje is 7 tot 12 mm lang en bedekt met zilverachtige schubben.

Zilvervisjes leggen hun eieren in kleine hoopjes in spleten en kieren en hebben een hoge luchtvochtigheid (70-75%) nodig om uit te komen. De larven lijken van in het begin op de volwassen dieren maar hebben nog geen zilverige glans. Na een tiental keer vervellen, worden ze geslachtsrijp maar ook daarna vervellen ze nog regelmatig. Zilvervisjes kunnen enkele jaren oud worden.

Tot dezelfde orde behoren ook het papiervisje en het ovenvisje. De visjes gelijken dusdanig op elkaar, dat ze vaak allemaal zilvervisjes worden genoemd.

Wat zijn de risico's bij zilvervisjes?

Zilvervisjes ontrekken vocht aan de lucht waardoor ze niet hoeven te drinken. Hun aanwezigheid in de badkamer of keuken is dus niet merkwaardig. Als ze opduiken in andere delen van het huis zoals bijvoorbeeld in de woonkamer, duidt dit vaak op een vochtprobleem. Deze vochtproblemen kunnen ontstaan door lekkage, 'doorslaande' muren, slecht uitgedroogde woningen, enz. Dit kan gezondheidsproblemen of -risico's met zich meebrengen zoals schimmels of huisstofmijt.

Welke schade veroorzaken zilvervisjes?

Zilvervisjes zijn lichtschuw. 's Nachts komen ze uit hun schuilplaats en gaan ze actief op zoek naar voedsel. Hun voedsel bestaat uit zetmeelhoudende producten die je vindt in stijfsel (gebruikt in behangerslijm, behangpapier en lijm waarmee boeken worden ingebonden). Verder eten ze ook kleine dode insecten, schimmels en vochtige granen. Drinken doen ze niet. Ze halen hun vocht rechtstreeks uit de lucht.

Normaal gesproken richt één enkel zilvervisje geen schade aan, maar in grote aantallen kunnen ze wel materiaal zoals behang, boeken, papier, kleding, enz. aantasten.

Hoe kan u zilvervisjes voorkomen?

  • Houd de kamer droog, dit is de meest efficiënte manier om zilvervisjes in huis te voorkomen.
  • Schoonmaken is erg belangrijk. Regelmatig poetsen beperkt de hoeveelheid voedsel voor insecten.
  • Maak kieren en spleten dicht
  • Laat geen boeken, papier of kleding langere tijd op de grond liggen.
  • Eventuele oorzaken van vochtproblemen (lekken, opstijgend vocht, regendoorslag, ...) aanpakken.
  • In nieuwbouwwoningen kan beton, chape of bezetting nog lang vocht afgeven waardoor in bepaalde ruimtes een atmosfeer met hoge luchtvochtigheid kan ontstaan. Hier moet dus extra verlucht worden en eventueel gewacht worden met plaatsing van vloer- of wandbekleding.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900