bosmuis

Bosmuis

Kenmerken van een bosmuis

Door hun lange achterpoten, zijn bosmuizen uitstekend springers, ze springen 65cm hoog en tot 80cm ver. Ook kunnen ze erg goed graven, ze bouwen hun nest ondergronds, vaak onder boomwortels en soms tot 1m diep. Het ondergronds nest heeft twee ingangen en een vooraadkamer voor hun voedsel op te slaan.

Ze eten zowel klein ongedierte zoals insecten en wormen, als groene plantendelen, als noten, gedroogde vruchten, bessen en zaden.

De bosmuis heeft een grotere broer, de grote bosmuis die dieper in het bos leeft, erg zeldzaam is in Vlaanderen en daardoor een beschermde diersoort is.

Hoe ziet de bosmuis eruit?

  • De volwassen bosmuis is een stevige muis die wel tot 10,5cm lang kan worden, met een spitse neus, grote uitstaande oren, grote zwarte ogen en een lange staart van 7,3 - 11,5 cm.
  • Hij heeft een licht geelbruine tot donkerbruine kleur en een lichtere kleur op de buik. De beide zijden zijn gemarkeerd door een oranje-bruine scheidingslijn.
  • De bosmuis wordt vaak verward met de huismuis, maar de bosmuis heeft grotere ogen en oren en zijn achterpoten zijn forser uitgevallen.
  • De bosmuis kan 2 tot 4 worpen doen per jaar, zo'n worp bevat drie tot zeven jongen. De bosmuis wordt max. circa 1 jaar oud.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900