Succesvolle verkoop vereist naleving
Elk bedrijf dat zijn producten in een bepaald land wil verkopen, moet voldoen aan de regelgeving van dat land, zelfs als het geen productiefaciliteiten of winkels op die locatie heeft.
Ongediertebestrijding is een belangrijk onderwerp in de meeste voedselveiligheidsvoorschriften en commerciële normen. Dit komt omdat ongedierte voedsel kan besmetten en ziekten kan verspreiden onder mensen.
Op deze pagina vind je de belangrijkste voedselveiligheidscertificaten die vereist zijn voor de meeste landen ter wereld. Je vindt er ook informatie over andere voorschriften die vereist zijn in België en een handige link naar een site waar je alle voorschriften per land kunt vinden.
Houd er rekening mee dat deze pagina niet alle voorschriften dekt. Informeer altijd bij de betreffende autoriteiten welke voorschriften en normen van toepassing zijn op een bepaalde locatie.
Internationale voedselveiligheidsvoorschriften en commerciële normen
Codex Alimentarius HACCP
De Codex Alimentarius is een verzameling normen, richtlijnen en gedragscodes die zijn aangenomen door de Codex Alimentarius Commissie. De Commissie werd in 1963 opgericht door de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) om de gezondheid van consumenten te beschermen en eerlijke praktijken in de voedselhandel te bevorderen.
Het HACCP-systeem (Hazard Analysis Critical Control Point) van de Codex Alimentarius is een kader voor risicopreventie dat consumenten beschermt tegen onveilig voedsel. Producenten moeten potentiële gevaren identificeren en preventieve maatregelen ontwikkelen om deze te verminderen of te elimineren.
De relevante overheidsinstantie in een bepaald land voert regelmatig inspecties uit van voedselfaciliteiten en -processen om te garanderen dat voedingsmiddelenbedrijven veilige en hygiënische voedselverwerkings- en -behandelingsprocedures implementeren.
AIB Internationaal
AIB staat voor Consolidated Standards for Inspection Prerequisite & Food Safety Programs (Geconsolideerde normen voor inspectievoorwaarden en voedselveiligheidsprogramma's). Deze wereldwijd erkende standaard voor inspectie bevat de belangrijkste vereisten waaraan faciliteiten moeten voldoen om aan te tonen dat hun producten gezond en veilig zijn. Deze commerciële standaard kan worden gebruikt als richtlijn voor (GMP) inspecties.
De standaard benadrukt het belang van een IPM-programma en interne training voor personeel. De AIB-organisatie is 100% toegewijd aan de voedingsmiddelenindustrie en biedt ook ervaring als auditor, interne training en consultancy op het gebied van voedselveiligheid.
ISO 14006
ISO 14006 geeft richtlijnen om organisaties te helpen bij het opstellen, documenteren, implementeren, onderhouden en continu verbeteren van hun management van ecodesign als onderdeel van een milieumanagementsysteem (EMS).
IFS Food 8
De IFS Food Standard beoordeelt de producten en productieprocessen om te evalueren of een voedselproducent in staat is om veilige, authentieke en kwaliteitsproducten te produceren volgens wettelijke vereisten en klantspecificaties.
Gekwalificeerde IFS Auditors die werken voor onafhankelijke, geaccrediteerde certificeringsinstanties voeren de audits uit.
IFS-standaarden worden beoordeeld door overheids- of particuliere organisaties.
FCA standard
De Food Contact Additives (FCA) bevordert samen met andere leden van de waardeketen het veilige gebruik van materialen die met levensmiddelen in contact komen. De standaard is bedoeld voor producenten en handelaren van mengvoeders, voedermiddelen, voormengsels en toevoegingsmiddelen, en voor transport, opslag en handling.
Waar vind je regelgeving en normen voor voedselveiligheid per land?
FAOLEX is een database van de FAO met nationale wetgeving, beleid en bilaterale overeenkomsten over voedsel, landbouw en het beheer van natuurlijke hulpbronnen. De database wordt voortdurend bijgewerkt. Momenteel bevat het juridische en beleidsdocumenten uit meer dan 200 landen, gebieden en regionale organisaties voor economische integratie in meer dan 40 talen.
De plaagdierbeheersingspartner die u nodig hebt
Kwaliteits- en fabrieksmanagers in de voedingsindustrie staan voor grote uitdagingen bij het beschermen van bederfelijke voedingsmiddelen tegen ongedierte. Veel markten hebben een lage tolerantie voor schade door ongedierte en worden geconfronteerd met een toenemende controle door externe inspecties en audits.
Tegenstrijdige trends, zoals een verminderde afhankelijkheid van residuele pesticiden en de vraag naar onvervalst, pesticidevrij voedsel, vormen een grote uitdaging.
Plaagdierbeheer wordt een belangrijke hindernis voor de voedingsindustrie, vooral gezien de grote, complexe structuren en talrijke kwetsbare locaties binnen voedingsfaciliteiten.
Bij Anticimex hebben we de ervaring, de kennis van de regelgeving en de meest geavanceerde plaagdierbeheersingssystemen en -hulpmiddelen om u te helpen met gemak door de audits te komen, zodat u zich kunt richten op andere belangrijke zaken dan plaagdieren.
Welke nieuwe methoden zijn er tegenwoordig beschikbaar voor ongediertebestrijding in de voedingsindustrie?
De plaagdierbeheersingindustrie is de afgelopen 10 jaar in een sneller tempo geëvolueerd, dankzij digitalisering, Internet of Things (IoT) en investeringen in R&D.
Bedrijven houden zich steeds meer bezig met duurzaamheid. Niet alleen als marketingtool, maar als een bewuste benadering van duurzame groei, waarbij economische vooruitgang samengaat met managementkeuzes die een positieve impact hebben op de planeet.
Bij Anticimex delen we deze zorg. Daarom ontwikkelen we voortdurend nieuwe plaagbeheersingsmethoden die het gebruik van biociden verminderen zonder afbreuk te doen aan de doeltreffendheid.
> Meer informatie over de nieuwste plaagdierbestrijdingsmethoden