hoe bedwantsen bestrijden

FAQ bedwantsen

Als je wakker wordt met beten, heb je zeker en vast last van bedwantsen in de slaapkamer.

Bedwantsen zijn niet de enige bijtende insecten die voorkomen in uw huis. Er is nog een groot aantal andere vervelende insecten die de mens ook bijten of steken, zoals vlooien, muggen, spinnen of mijten. Bovendien zijn er een aantal ziektes waarvan de symptomen sterk lijken op bedwantsenbeten of insectenbeten in het algemeen. Als je niet zeker bent over de oorzaak van de beet of de aanwezigheid van bedwantsen, raadpleeg dan jouw apotheker, arts of een ongediertebestrijdingsfirma. Zij helpen jou met het determineren van het soort insect en later met de bedwantsen bestrijden.

Ik ben de enige van mijn gezin met insectenbeten, dus het gaat zeker niet over bedwantsen.

Insecten tonen geen voorkeur voor een 'bepaald soort bloed' zoals wel eens in de volksmond gezegd wordt. De combinatie uitgeademende CO² en lichaamswarmte bepalen welk slachtoffer de bedwants kiest. Als jij het warmer hebt dan jouw partner 's nachts, zal de bedwants jouw bloed zuigen. Daarenboven is het zo dat iedereen anders reageert op insectenbeten. De pijn van de beet wordt veroorzaakt door de reactie van het lichaam op het speeksel van het insect. Het is mogelijk dat twee mensen in hetzelfde bed slapen en dat de ene wakker wordt met beten, terwijl de andere geen/niet onmiddellijk uiterlijke tekenen van de insectenbeten vertoont.

Bedwantsen zijn heel klein en zeer moeilijk met het blote oog te zien.

Bedwantsen zijn kleine insecten, maar je hebt geen vergrootglas nodig om ze te zien. Een volwassen bedwants is 5 tot 10mm groot en die kan je perfect vaststellen met het blote oog. Een pasgeboren bedwants is ongeveer één mm groot en je hebt zeker een vergrootglas nodig om ze van dicht te bekijken. Toch kan je ze met het blote oog zien, als je zeer goed kijkt.

Bedwantsen komen voor in vuile, slordige woningen. Als ik mijn woning proper en ordelijk houd, zal ik geen last hebben van deze insecten.

Bedwantsen merken niet of een woning al dan niet proper is. Ze zijn enkel op zoek naar bloed om zich te voeden, dat is alles wat ze nodig hebben. Als ze geen bloed zuigen, verschuilen ze zich in elke kier, spleet of gat die ze vinden in de buurt van het bed. Vroeger werden bedwantsen in verband gebracht met armoede. Vandaag de dag is dat niet langer het geval. Bedwantsen kunnen in elke woning voorkomen, als de bewoners op een plaats geslapen hebben die geïnfesteerd was met een bedwantsenplaag.

Het werkt net zoals een besmetting, je komt ermee in aanraking en je neemt ze mee naar huis. Juist daarom vormt een bedwantsenplaag zo'n groot probleem voor de hotelsector, zowel voor vijfsterrenhotels, hostels als voor pensions. De mythe bevat toch een kleine waarheid: een slordige woning maakt het de bedwantsen gemakkelijker zich te verstoppen omdat ze overal schuilplaatsen vinden.

Bedwantsen voeden zich enkel in het donker.

Bedwantsen verkiezen het donker om zich met bloed te voeden, maar als ze echt uitgehonderd zijn, voeden zich ook tijdens de dag. Dit is vaak het geval bij bedwantsen die zich verschuilen in vrachtwagens, bussen, treinen, vliegtuigen of wachtkamers. Ze voeden zich dan als ze honger hebben. Hetzelfde principe geldt als jij een routineus middagdutje doet. Het licht aanlaten, zal de bedwantsen dus niet weghouden, wat wel het geval is bij kakkerlakken.

De insecten worden bedwantsen genoemd omdat ze zich enkel in bedden nestelen.

Bedwantsen proberen zich zo dicht mogelijk bij hun voedingsbron te verschuilen, de mens dus. We slapen ongeveer een derde van de tijd. Daarom vinden we bedwantsen voornamelijk terug in bedden, matrassen en beddenkaders. Toch zijn er nog een aantal andere plaatsen waar ze zich kunnen schuilhouden tussen hun maaltijden, namelijk:

  • het hoofdbord van het bed
  • tapijten
  • zetels
  • kasten
  • nachttafels
  • fotokaders
  • bovenkant van gordijnen
  • plinten
  • stopcontacten

We vinden ze bovendien ook terug op plaatsen waar mensen zich verzamelen of veel tijd spenderen, zoals treinen, bussen, vrachtwagens, vliegtuigen, wachtkamers, ziekenhuizen. Ze verschuilen zich onder een stoel of andere plaats in de buurt, totdat jij gaat zitten of slapen.

We voelen wanneer de bedwants bijt.

Bedwantsen leefden niet voor niets duizenden jaren samen met mensen. Ze zijn dus perfect in staat om zich in alle discretie te voeden. Bedwantsen hebben zeer kleine monddelen. Als ze onze huid doorprikken, scheiden ze speeksel af die een verdovend effect heeft. Met andere woorden wordt de huid verdoofd, waardoor de beet niet gedetecteerd wordt. Als mensen wakker worden met een bedwants op hun lichaam, is dat dus toevallig en niet omdat ze de bedwants voelden bijten.

Bedwantsen kunnen van de grond op een bed springen.

Het lichaam van bedwantsen is niet gemaakt om te springen. Ze hebben geen sterk ontwikkelde achterpoten om te springen, zoals vlooien en sprinkhanen. Bedwantsen hebben ook geen vleugels om naar het bed te vliegen. Het zijn kruipende insecten die in ons bed klimmen via de poten. Ze kunnen ook op lakens klimmen die op de vloer hangen of via de muur op hoofdborden. De manier waarop ze in ons bed klimmen, kan voor ons ook een voordeel zijn. We kunnen namelijk barrières creëren om te verhinderen dat de bedwantsen in onze bedden kruipen. Er moet wat afstand zijn tussen het bed en de muur en men kan de poten van het bed plaatsen op borden of dienbladen die water met een druppel detergent bevatten. Men kan ook olie gebruiken.

Bedwantsen kunnen ziektes overdragen.

Tot op de dag van vandaag werd nog niet bewezen dat een ziekte werd overgedragen door bedwantsen. Ze worden eerder gezien als een storend insect, dan als een bedreiging voor de gezondheid. Toch kunnen bedwantsen een risico vormen voor de gezondheid. Sommige mensen vertonen sterke allergische reacties op insectenbeten. De beten kunnen bovendien infecties veroorzaken. We moeten ook rekening houden met de psychologische gevolgen van een bedwantsenplaag. De emotionele stress en slapeloosheid die ze bij bepaalde personen veroorzaken, kunnen een negatieve impact hebben op de gezondheid.

Bedwantsen kunnen een jaar overleven zonder zich te voeden.

Er werden reeds experimenten uitgevoerd, waarbij bedwantsen een jaar in aangepaste omstandigheden in een doos werden opgesloten. Ze overleefden dan ook deze experimenten. Insecten zijn in staat om hun groei te vertragen, als de temperatuur lager is dan hun ideale ontwikkelingstemperatuur. Bij extreem lage temperaturen, kunnen ze overgaan tot een staat van 'diapauze' en stoppen ze met zich te voeden.

Toch is het hoogst onwaarschijnlijk dat bedwantsen te maken zullen hebben met zulke lage temperaturen in een woning of dat ze zo'n lange periode inactief zouden zijn. In de praktijk is deze bewering dus onjuist. Bij kamertemperatuur kunnen bedwantsen ongeveer 2 tot 3 maanden overleven zonder zich te voeden. Bedwantsen zullen bovendien niet stoppen met zich te voeden en zich verstoppen in een kier in afwachting van betere omstandigheden. Ze zullen proberen hun honger te bevredigen, met alle kracht die daarvoor nodig is en zelfs als dat verhuizen betekent.

Antibedwantsmatrassenovertrekken helpen bedwantsen voorkomen en bedwantsen bestrijden.

De antibedwantsovertrekken worden over de matras gespannen. Ze zijn wasbaar, ademend en bestand tegen beten. Ze zijn bedoeld om matrassen te beschermen door de schuillaatsen voor bedwantsen te elimineren en te voorkomen dat bedwantsen de matras binnendringen of verlaten. De overtrekken zorgen ervoor dat je geen nieuwe matras hoeft te kopen in geval van een bedwantsenplaag in de slaapkamer. Ze zorgen ook voor een bescherming tegen stofmijten en andere allergenen. De bedwantsovertrekken helpen noch de aanwezigheid van bedwantsen voorkomen, noch bevatten de overtrekken afstotende stoffen die de bedwantsen bestrijden.

Je kan bedwantsen bestrijden met insecticiden/biociden uit de handel of doe-het-zelf zaak.

Hoewel er een groot aantal doe-het-zelf middeltjes verkrijgbaar zijn in de handel die de bedwantsen bestrijden, hebben wij uit ervaring geleerd dat deze in de meeste gevallen niet doeltreffend de bedwantsen bestrijden. Het grootste probleem hierbij is dat de bedwantsen zich in diepe kieren en spleten verbergen waar het spuit- of gelproduct niet bijraakt. Tot nu toe is de heat treatment de meest effectieve behandeling gebleken om bedwantsen te bestrijden.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900