Gewone houtworm

Hoe herken je de gewone houtwormkever?

De kevers zijn donkerbruin en hebben een gewelfd halsschild. Daardoor is de kop naar onderen gericht en verborgen. Ze zijn 2,5 tot 5 mm lang. De dekschilden hebben in de lengte een serie rijen van kleine putjes.

Het vrouwtje legt 20 tot 40 eitjes in spleetjes of oude uitvliegopeningen. De eitjes zijn citroenvormig, doorschijnend wit en ca. 0,3 mm groot. Na twee tot drie weken komt de larve uit het ei en boort zich in het hout. De larven worden ca. 6 mm lang en zijn geelachtig wit van kleur. Ze zijn licht gekromd en hebben drie paar pootjes. De larve van dit insect wordt wel gewone houtworm genoemd.

De gewone houtworm komt in zowel naald- als loofhout voor en tast ook meubels en gereedschap aan. Vaak wordt alleen hout aangetast dat reeds lange tijd in gebruik is. De aantasting begint meestal in spinthout, maar kan zich uitbreiden in het kernhout. De kevers komen in de maanden mei tot en met augustus uit het hout.

Hoe herkent u een aantasting door houtworm en welke schade wordt aangericht?

  • Uitvlieggaten in het hout, kleine gaatjes van 1 à 2mm diameter in het hout
  • 'Zaagsel' of 'boormeel' op de grond of rond de aantasting, het verpulverde hout van de boorgaten wordt naar buiten gebracht om zo een doorgang vrij te maken voor de larven.
  • Volwassen kevers kloppen repetitief op het hout om de andere sekse aan te trekken. Alsook zou je de larven kunnen horen knagen.

Vanwaar komt de naam 'doodskloppertje'?

De kevers tikken repetitief met hun kopje en schild tegen hout om zo de andere sekse te lokken. Wij horen dit geklop, vroeger werd dan ook gedacht dat het geklop van de houtworm of andere kevers de dood aankondigde. Vandaar de naam 'doodskloppertje'. Ook de term 'klopgeest' komt voort uit dit fenomeen.

Hoe kunnen we houtworm vermijden?

  • Het is belangrijk, dat hout bij binnenkomst goed geïnspecteerd wordt op de aanwezigheid van houtboorders.
  • Men kan het hout verduurzamen door impregnatie of injectie van insecticiden.
  • Toepassing van verf of vernis voorkomt eveneens aantasting, omdat hierop in het algemeen geen eitjes gelegd worden.
  • Meubelstukken kunnen worden begast in speciale gassingsinstallatie

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900