duitse kakkerlakken bestrijden

Duitse kakkerlak

Hoe ziet de Duitse kakkerlak eruit?

  • KLEUR: de volwassen Duitse kakkerlak is lichtbruin van kleur met twee donkere, bijna parallelle overlangse strepen op het halsschild (pronotum).
  • LENGTE: het vrouwtje is iets groter dan het mannetje en heeft een breder achterlijf. De volwassen insecten zijn 10 tot 15 mm lang.
  • VLEUGELS: zowel het mannetje als het vrouwtje hebben vleugels die over mekaar op het achterlijf gevouwen liggen.
  • UITWERPSELEN: poep zoals koffiebonen of peper in de buurt van schuilplaatsen.
  • LEVENSDUUR: duitse kakkerlakken leven meestal 3 tot 6 maanden.

Duitse kakkerlakken planten zich snel voort

Het vrouwtje draagt een eipakketje met zich mee aan het achterlijf. Elk eierpakketje bevat 30 à 40 eieren. Gedurende haar leven produceert een vrouwtje 7 tot 8 zulke eierpakketjes. De eieren komen na 3 tot 6 weken uit. Gedurende deze gehele periode draagt het vrouwtje de eierpakketjes met zich mee en verbergt zich in diepe spleten en kieren om hun nakomelingen te beschermen. Ze zijn dan weinig actief en eten en drinken zelfs bijna niet meer.

De ontwikkeling van nimfe tot volwassen kakkerlak is sterk afhankelijk van de temperatuur en duurt ongeveer 2 maanden bij ideale omstandigheden (30°C). Een volwassen Duitse kakkerlak overleeft ongeveer 6 maand.

Wat eten Duitse kakkerlakken?

Kakkerlakken zijn alleseters. Hun voorkeur gaat uit naar zachte en zoete voedingswaren, maar als ze die niet vinden eten ze alles wat maar enigszins eetbaar is, zelfs bedorven voedsel, papier, en zelfs hun eigen soortgenoten.

Kakkerlakken kunnen gemakkelijk enkele weken overleven zonder voedsel.

Welke schade brengen Duitse kakkerlakken met zich mee?

Duitse kakkerlakken eten van onze voedselvoorraden en bevuilen die daardoor met hun uitwerpselen, kadavers, vervellingshuiden… Dit kan oorzaak zijn van voedselvergiftiging (overdracht van bacteriën) of van allergische reactie (aanwezigheid van insectendelen). Ze brengen u ook imagoschade toe.

Zijn de bleke kakkerlak en de Duitse kakkerlak dezelfde?

Nee, De bleke kakkerlak (Ectobius pallidus) komt ook uit de Ectobiidae familie, maar is niet dezelfde kakkerlak als de Duitse. Ze is lichter van kleur, strokleurig tot lichtbruin, en heeft kleine rode stippen op de kop, het lijf en de vleugels.

Ze maakt deel uit van de boskakkerlakken en sluit het meest aan bij de Noordse variant. Het is wel een inheemse soort in België en Nederland en leeft in de vrije natuur in bossen, heidevelden en weilanden.

De bleke kakkerlak wordt niet als plaagdier beschouwd en als ze het gebouw toch binnenkruipen, is dat wellicht per ongeluk. Bestrijding is niet nodig, preventiemaatregelen kunnen wel genomen worden.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900