Hoe ziet de Duitse kakkerlak eruit?
De volwassen Duitse kakkerlak is lichtbruin van kleur met twee donkere, bijna parallelle overlangse strepen op het halsschild (pronotum). Het vrouwtje is iets groter dan het mannetje en heeft een breder achterlijf. De volwassen insecten zijn 10 tot 15 mm lang. Zowel het mannetje als het vrouwtje hebben vleugels die over mekaar op het achterlijf gevouwen liggen.
Het vrouwtje draagt een eierpakketje met zich mee aan het achterlijf. Elk eierpakketje bevat 30 à 40 eieren. Gedurende haar leven produceert een vrouwtje 7 tot 8 zulke eierpakketjes. De eieren komen na 3 tot 6 weken uit. Gedurende deze gehele periode draagt het vrouwtje de eierpakketjes met zich mee en verbergt zich in diepe spleten en kieren om hun nakomelingen te beschermen. Ze zijn dan weinig actief en eten en drinken zelfs bijna niet meer.
De ontwikkeling van nimfe tot volwassen kakkerlak is sterk afhankelijk van de temperatuur en duurt ongeveer 2 maanden bij ideale omstandigheden (30°C). Een volwassen Duitse kakkerlak overleeft ongeveer 6 maand.
Wat eten Duitse kakkerlakken?
Kakkerlakken zijn alleseters. Hun voorkeur gaat uit naar zachte en zoete voedingswaren, maar als ze die niet vinden eten ze alles wat maar enigszins eetbaar is, zelfs bedorven voedsel, papier, en zelfs hun eigen soortgenoten.
Kakkerlakken kunnen gemakkelijk enkele weken overleven zonder voedsel.
Welke schade brengen Duitse kakkerlakken met zich mee?
Duitse kakkerlakken eten van onze voedselvoorraden en bevuilen die daardoor met hun uitwerpselen, kadavers, vervellingshuiden… Dit kan oorzaak zijn van voedselvergiftiging (overdracht van bacteriën) of van allergische reactie (aanwezigheid van insectendelen). Ze brengen u ook imagoschade toe.