ongedierte in bedrijf

Laat ongedierte uw bedrijf niet runnen

Blogartikel

Wanneer moet je een professionele ongediertebestrijdingsfirma bellen?

Allerlei bedrijven of organisaties krijgen te maken met ongewenste plaagdieren: restaurants, kruidenierszaken, kledijwinkel, transportbedrijven, boerderijen, kantoorgebouwen, scholen, enz. Of er nu voedingsmiddelen aanwezig zijn of niet, ongedierte kan om diverse redenen het gebouw binnenkomen en zich er nestelen.

Veel bedrijfseigenaren of medewerkers vragen zich dan ook af of ze een professionele pest control serviceverlener moeten bellen, als ze geen contract hebben of de plaag bestaat uit enkele insecten of knaagdieren. Ongeacht het bedrijf, kunnen bepaalde ongediertesoorten toch aanzienlijke problemen veroorzaken. Het is dus wijs om in dit geval contact op te nemen en een analyse of inspectie te laten uitvoeren.

Food

Zeker als er een keuken of voedingsmiddelen aanwezig zijn, loopt u een groter risico op een blijvende plaagdieraanwezigheid. Dit komt omdat ze hier alles vinden wat ze nodig hebben om te overleven en vervolgens snel kunnen voorplanten. Bij een bezoek van de hygiëne-inspectie of FAVV-auditeur, kan er een bezorgdheid ontstaan over de voedselveiligheid. In dit geval, is het best om terug te kunnen vallen op een ongediertepreventieplan of HACCP-preventieplan dat kadert in een groter hygiënebeleid.

grootkeuken ongediertebestrijding

Non-food

Toch kunnen ook commerciële gebouwen, bedrijven of organisaties die geen voeding verwerken, produceren of verhandelen ook ongedierte huizen. We denken aan kledijmotten, papiervisjes, bedwantsen, museum- of tapijtkevers, duiven, houtworm, klustervliegen, enz.

Ze zien mensen, textiel, papier of hout als potentiële voedingsbron of creëren een aangename nestplek in uw gebouw. Hun aanwezigheid kan storend zijn voor medewerkers maar zeker ook voor klanten. Ze vormen geen direct gevaar voor de gezondheid maar geven een onbehaaglijk gevoel, bevuilen de omgeving of wagens, beschadigen goederen of de reputatie en brengen soms andere insecten met zich mee.

Hoe kom ik aan ongedierte in mijn bedrijf?

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is ongewenst ongedierte niet noodzakelijk een teken van slechte hygiënische omstandigheden. Veel bedrijven hebben te maken met ongedierte vanwege de ligging van hun gebouw. Bedrijven in de buurt van water kunnen het bijzonder moeilijk hebben, omdat plaagdieren vaak goed gedijen en zich zelfs vermenigvuldigen als er een makkelijke toegang tot water is.

Bedrijven kunnen ook ongedierteproblemen erven. De vorige huurders hebben misschien geen voorzorgsmaatregelen genomen om ongedierte te voorkomen. Zelfs als er preventieve maatregelen zijn genomen, kan het probleem voortduren als een plaag niet volledig weg is. Een goede hygiëne, zorg en netheid is belangrijk om te voorkomen dat ongedierte het gebouw binnendringt, maar soms komen ongedierteplagen voor ongeacht deze stappen.

ingangspunt wering gebouw


Loodgietersproblemen waarbij water bloot komt te liggen kunnen muggen veroorzaken. Poorten of deuren die de hele dag openstaan voor transport, zijn een makkelijke ingang. Slechte isolatie en oude gebouwen kunnen ook een probleem vormen. Ongeacht de bedrijfstak, ongedierteplagen kunnen elk bedrijf overkomen.

Zelf ongedierte bestrijden vs. professionals vragen?

Ongedierte kan een grote impact hebben op uw activiteiten, als de plaag niet aangepakt wordt. U kan zelf enkele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes toepassen als u slechts één signaal opmerkt, enkele mieren ziet of één muis spot. Het kan een toevalligheid zijn of een kleine inspanning vragen, zoals een goede poetsbeurt of het kippeneten afschermen in een stevige ton.

Als u echter bedwantsen ontdekt, kakkerlakken in de kast hebt, of meerdere muizen overdag in huis ziet en een muffe geur waarneemt, dan belt u best meteen een professioneel pest controlbedrijf. Zeker in het geval van bed bugs gebruikt u best geen insectensprays of gelletjes. Eenmalig enkele muizenvalletjes plaatsen, kan kortstondig helpen maar pakt de oorzaak niet aan en voorkomt dus toekomstige aanwezigheid niet. Een gebrek aan kennis over het gedrag en de biologie, kan de situatie enkel escaleren.

Anticimex kiest voor een Integrated Pest Management aanpak

Onze technici zijn opgeleid volgens het IPM-principe. Ze analyseren de situatie, bepalen de oorzaak, kiezen de juiste behandeling en stellen preventieve adviezen op. Afhankelijk van de omgeving kunnen verschillende methodes toegepast worden om grondig en efficiënt te werk te gaan (hitte, fumigatie, gifvrij, preventief,...). Door een professioneel ongediertepreventieplan op te laten stellen, voorkomt u overlast in de toekomst.

Afhankelijk van de branche, moet u als bedrijf voldoen aan de FAVV-wetgeving, specifieke normeringen (ISO & GMP - FSSC 22000, BRC, IFS, GFSI,...) of sectorale bepalingen. In dit geval moet u sowieso een hygiënebeleid voeren en een HACCP-ongedierteplan hebben. Hiervoor huurt u best een gecertificeerde serviceverlener in.

Verander uw land

    bel nu 0800 96 900